socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého je situována na návší nad obcí, východně od kostela. V současnosti na původním místě zůstal kamenný podstavec, vlastní socha je dočasně deponovaná v restaurátorské dílně a bude trvale umístěna do interiéru obecního úřadu. Socha světce stála na hranolovém zděném podstavci. Podnož podstavce tvoří jeden kamenný, částečně cihelný stupeň. Na podnož dosedá poměrně masivní sokl, který je v horních partiích profilovaný. Na sokl nasedá vysoký dřík ukončený římsovou hlavicí, na které stojí menší soklík zdobený obdélnými poli s vykrojenými rohy. Dřík podstavce pokrývá hrubozrná cementová omítka. Figura světce v životní velikosti je pojata dynamicky. Postava je esovitě vytočená, pravá noha v koleni pokrčená, hlava nachýlena k levému rameni. Ikonografie je tradiční. Sv. Jan drží před hrudí na levé ruce kříž s korpusem Krista. Pravá ruka, která podpírala dolní partii kříže je ve fragmentu. Světec je oděn do tradičního oděvu kanovníka, roucho je poměrně výrazně drapováno. Ramena má kryta almucí. Na hlavě světce spočívá biret. Celková výška sochy s podstavcem je cca 4 1/2 m. Předmětem památkové ochrany je socha sv. Jana Nepomuckého na předmětném pozemku (pozemek bez ochrany).