venkovský dům

Dům stojí v západní frontě návsi a je orientovaný štítově k návesní komunikaci. Patrové stavení je vystavěno částečně z pálených a částečně z nepálených (vepřovic) cihel. Vnější povrch je opatřen hladkou a hrubou vícevrstvou omítkou světle šedé barvy. Štítové průčelí směrem k návsi je dvouosé v přízemí i patře s dvěma zdvojenými dvoukřídlými okny, přičemž v přízemí mají tvar písmene T s horním dílem samostatně otevíratelným, v patře jsou dělená na šest tabulek a ohraničená šambránami. Průčelí je rámováno pilastry provedenými v omítce s kvadratickými hlavicemi uprostřed zdobenými vystupujícími medailony. Střecha domu je polovalbová krytá bobrovkami, vlastní štít lichoběžníkového tvaru je odsazený, na spodní straně vystupuje masivní římsa pokrytá bobrovkami. Pod korunní římsou je jemný trojúhelníčkový vlis. V horní třetině štítu je dvojice šikmo umístěných oválných okének, mezi nimi vystupuje secesní pilastr. Na boční straně domu vystupují z omítky lezénové rámce. V přízemí jsou umístěna dvě dvoukřídlá okna od světnice stejného tvaru jako v čelním průčelí se zdobně vyřezávanými rámy (poutec je drobně vroubkovaný, klapačka profilovaná). V patře je pět dvoukřídlých oken členěných na šest tabulek. Okna jsou umístěna ve špaletách, v patře se sgmentovým záklenkem. Na obytné stavení navazovalo do nedávna patrové zděné (kámen a vepřovice) hospodářské stavení s trámovým zápražím a s pavlačí s profilovanými sloupky. V přízemí byly chlévy, v patře komory. V současnosti (2005) je však v demolici. Předmětem památkové ochrany je dům čp. 15 na vymezeném pozemku.