základní škola

Stavba dispozičně řešená ke svému účelu s přísným novorenesančním členěním fasád stojí volně v Z části obce, orientovaná hlavním průčelím s malou předzahrádkou (vymezenou drátěným plotem osazeným na betonové podezdívce) k místní komunikaci. Za školou směrem k S-Z se rozprostírá prostorná zahrada vymezená po obvodu obdobně řešeným plotem. Jedná se o jednopatrový objekt obdélného půdorysu s nízkou valbovou střechou krytou taškami, s výrazně předstupujícím nečleněným rizalitem v zadní části stavby (směrem do zahrady), ve kterém se nachází provozní a sanitární prostory. V ose hlavního, bohatě arch. členěného průčelí (profilovanou kordonovou a korunní římsou, průběžnými podokenními římsami + omítky přízemí jsou zdobeny pásovou rustikou) o 9 okenních osách (okna mají jednoduché šambrány s profilovanou nadokenní římsou) se nachází mírně předsazený edikulový portál (s iónskými polosloupy vynášející kladí s rozeklaným trojúhelníkovým tympanonem) obsahující v sobě pravoúhlý portál rámovaný profilovanou šambránou s dochovanými dveřmi z doby výstavby s proskleným světlíkem. Hlavní osa nad portálem je zdůrazněna navíc v úrovni patra rizalitem (s 1 okenní osou) rámovaným korintskými pilastry a volutově rozšířeným vikýřem s 3úhelníkovým tympanonem (po stranách s malými pilony). Boční (SV a JZ) fasády o 3 okenních osách (2 osy slepé) mají shodné arch. členění s průčelím (JZ fasáda má místo pásové rustiky mezi okny jednoduchá obdélná vpadlá pole). Předmětem památkové ochrany je budova školy čp. 48 na vymezeném pozemku.