občanská záložna

Nárožní, patrový dům, se dvorem na severovýchodní straně ve tvaru písmene L. Hlavní jižní průčelí je obráceno do náměstí. Je o pěti okenních osách, z nichž ve třetí ose se nalézá hlavní vstup do domu. Průčelí má poměrně vysoký sokl, v němž se nalézají čtyři sklepní horizontálně obdélná okénka zakrytá plechem s vykrojenými květinami (původně v horní části okének plastické orámování, dnes chybí). Portál zakončený obloukem je lemován dvěma pilastry s volutovými dekorativními hlavicemi, které nesou římsu s profilací kopírující ve střední části oblouk. Po stranách římsy vynikají čučky (jeden chybí). V supraportě uprostřed plasticky vystupují překrývající se písmena OZ (občanská záložna) a po stranách secesní dekor květin. Nejcennějším prvkem domu jsou vstupní mřížové kovové zasklené dveře s nadsvětlíkem, upoutávající jemným secesním vegetabilním dekorem. Dveře jsou signovány na spodní části západního křídla: AUG. DRIMEL / KOSTELEC n/L. Nad římsou pak plasticky vystupuje dívčí maskaron s květinami, podpírající římsu sdružených oken. Fasáda je členěna dvěma rizality rámovanými pilastry s vysokou patkou vyplněnou květinovým dekorem a iónskými hlavicemi. Okna přízemí vedle okenních jednoduchých pilastrů obsahují podokenní římsu s krajními čabrakami, nadokenní římsu se suprafenestrou, kterou vyplňuje maskaron s dětskou hlavičkou a květinovými festony po stranách a střídající se trojúhelné a segmentové frontony (od západu směrem na východ je to segmentový fronton, trojúhelný a za portálem opět trojúhelný fronton). Patrová okna jsou střídmější, kromě sdruženého okna s již zmíněným dívčím maskaronem ve střední ose mají pouze profilovanou podokenní římsu a plastické orámování s uchy a kapkami. Rizality nejsou symetrické, východní rizalit má rozměrnější přízemní okno (trojkřídlé s vyřezávaným jednoduchým dekorem a s trojtabulkovým světlíkem) se zdobnou suprafenestrou a v patře se nalézá vstup na balkon. Litinové zábradlí rovněž zdobí bohatý secesní dekor (balkon byl původně zděný balustrádový, úprava litinového zábradlí byla provedena ve 20. letech 20. století). Nad pilastry rizalitů v poli pod podstřešní římsou se nalézá plastický motiv kruhu se třemi rovnými paprsky po stranách, přičemž prostřední je delší. V ústřední trojosé části mezi rizality je v poli pod korunní římsou plastický dobře zachovaný nápis: OBČANSKÁ ZÁLOŽNA. Celá korunní římsa je zdobena zubořezem. Východní rizalit vrcholí štítem lemovaným pilastry s obdélným oknem uprostřed (dvojkřídlé se čtyřmi okenními tabulkami a světlíkem se dvěma okenními tabulkami). Podle původní fotodokumentace je zřejmé, že štít býval vyšší, členitější a zdobnější než v současné době. Od štítu až k nárožní věžičce je prolamovaná atika se segmentově zakončenými oblouky. V patře rizalitu jak západního tak východního je připevněna kovová zdobná žerď na prapor (pochází ze stejné doby jako litinové zdobné zábradlí balkónů). Západní průčelí je o šesti okenních osách, z nichž po jedné ose v postranních rizalitech. Předmětem ochrany je dům čp. 314 na předmětném pozemku.