sýpka

Volně stojící (z JZ str. připojeny mladší přízemní přístavky) dvoupatrová zděná omítaná budova nad obdélným půdorysem orientovaným podélnou osou ve směru SV-JZ. Zdivo smíšené s převahou lomového kamene, z pálených cihel provedeny záklenky a pološtíty. Střecha polovalbová, pokrytá keramickými pálenými taškami bobrovkami, dříve s vikýři typu volské oko. V ploše střechy několik novodobých plechových výlezáků. Ze středu hřebene vystupuje dodatečně provedené (asi druhá pol. 20. stol.) hranolové těleso obložené eternitovými šablonami a se sedlovou střechou. Fasády o 3 x 7 osách, členěny mírně předstupujícím soklem z pískovcových kvádrů, nárožními lisénami s hladkou kvádrovou rustikou a profilovanou korunní římsou z vyložených pískovcových desek, na které přechází maltová profilace. Pološtíty orámovány zděnou profilovanou římsou. Jinak fasády hladké, prolomené sýpkovými na šířku obdélnými otvory se segmentovým záklenkem a prostou podokenní římskou. V ostění okének zazděny kované probíjené mříže. Na rubové straně ostění okenních otvorů zazděný dřevěný rám, uzavíratelný vyndavacími prosklenými dřevěnými výplněmi s jednou svislou středovou příčlí. Výplně k rámu uchyceny pomocí dvojice jednoramenných obrtlíků. Výplně se dochovaly jen u některých okenních otvorů. K jihovýchodní podélné fasádě připojena novodobá rampa, která bývala krytá pultovou kovovou střechou (2. pol. 20. stol.), po které dnes na fasádě zůstalo několik zbytků kovových konzol. V soklu se po celém obvodu stavby nachází několik podélných štěrbinových větracích otvorů, jimž byl provětráván otvor pod úrovní podlahy přízemí. Ve střední ose jihovýchodního průčelí je hlavní vstup do objektu. Obdélný vstupní otvor s pískovcovým ostěním zasazen do širší mírně kónické vpadliny ukončené segmentovým záklenkem. Dveře dřevěné dvoukřídlé svlakové, na lícní straně pobité plechovými pláty překrytými kovovými pásky vytvářejícími křížový rastr. Klika masivní esovitá, na rubové straně krabicový zámek. Ve druhé ose od východu patrně dodatečně proražený obdélný vstupní otvor s dvoukřídlými novodobými plechovými dveřmi (asi 2. pol. 20. stol.). V prvním patře, ve druhé ose od východu obdélný nakládací otvor se segmentovým nadpražím, vytvořený snad úpravou původního sýpkového okénka. Sýpková okénka ve třetí ose od východu mají skosené parapety a osvětlují mezipodesty schodiště. Štítová průčelí řešena shodně, o třech okenních osách. Pološtíty prolomeny trojicí sýpkových okének. V přízemí severozápadního podélného průčelí jsou v první, třetí a čtvrté ose od východu vstupní otvory, které mají na rubové straně kónické špalety se segmentovým záklenkem.