silniční most

Kamenný silniční most s nízkými polokruhovými oblouky a vyklenutou mostovkou přemosťuje Kosí potok uprostřed obce Dolní Kramolín. Stavba mostu pochází z 1. poloviny 18. století, z doby barokní úpravy (r. 1726) tepelského klášterního dvora situovaného v obci za mostem, nad komunikací vedoucí do Pístova. V této době měl most patrně pouze tři oblouky. Most je dochovaný v podobě dané přestavbou v 19. století, kterou prováděl stavitel F. Zickler z Mariánských Lázní a má celkem pět oblouků. Z toho tři střední oblouky jsou starší, víceméně původní, sklenuty klenbami z lomového kamene. Při přestavbě byl most doplněn na pravé i levé nábřežní straně o nábřežní oblouky, jejichž klenby jsou zpevněny armaturou vyzděnou z otesaných žulových kvádrů, nábřežní oblouky mají tvar odlišný od oblouků středních. Přestavba mostu je patrná i na jeho návodní straně. Čela středních pilířů jsou na této straně opatřena zděnými ledolamy vyzděnými z kamenných kvádrů s břitem, před boční pilíře vystupují dva půlválcové rizality, vystavěné z lomového kamene. Zábradlí mostu tvoří plnostěnné parapety vyzděné z lomového zdiva, vyztužené polopilířky, původně zřejmě omítané, koruna parapetů je kryta kamennými deskami. Most je bez výzdoby, jeho délka činí 15 m.