socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého stojí v západní části návsi před vzrostlým jírovcem. Celý skulpturální objekt je proveden ze žuly. Na krychlovém soklu umístěn kónický sloupkový podstavec ve tvaru komolého jehlanu, ukončený krycí profilovanou deskou doplněnou reliéfními andílčími hlavičkami. Na krycí desce postament s plastikou světce. Celková výška 310 cm, výška plastiky 105 cm. Místy na objektu zachovány nepatrné zbytky polychromie, nesignováno. Okolo sloupu se soškou byla ohrádka, složená ze čtyř kamenných sloupků, které byly spojeny dřevěným plůtkem. Sokl krychlový, se zaoblenými horními hranami. Na čelní straně obdélné ryté zrcadlo s rytým již téměř neznatelným votivním nápisem, ve spodním řádku letopočet 1833. Na bočních stranách ryté zavíjené volutové úponky, značně setřené. Zadní strana soklu hladká. Na podstavec dosedá kónický pilíř podstavce sestávající z patky, dříku a masivní deskové profilované hlavice nad půdorysem “T”. Sloupek na zadní hladké straně přikotven k soklu svislým kovaným pásem. Patka na čelní straně jakoby bochníková s rytou mušlí. Boční strany přímé, s rytým obdélným zrcadlem s vykrojenými rohy, každé se čtyřmi plastickýmu střapci, zadní strana hladká. Dřík ve tvaru komolého jehlance, na čelní a bočních stranách mělké vpadliny s plastickými reliéfy rozvilinových úponků s květy, zadní strana hladká. V horní části dříku mělká nika ukončená odsazeným převýšeným obloučkem s plastiským orámováním přecházejícím v přímé náběžní “římsky”. Ve spodních rozích niky vidět dva dřevěné kolíky zapuštěné do kamene, sloužící k ukotvení nápisové destičky či obrázku - dnes není. Na čelní straně nad patkou ještě plastická voluta. Hlavice tvořena masivní, bohatě profilovanou deskovou římsou nad půdorysem “T”, dosedající na dřík. Zadní strana hladká. Na čelní straně dvě a na bočních stranách vždy jedna plastická okřídlená andílčí hlavička. Na krycí desce posazen soudečkovitý soklík, na stranách zdobený vždy jednou plastickou okřídlenou andílčí hlavičkou, zadní strana hladká. Z čelní strany vystupuje kovaný trn (pro lampičku ?). Na soklíku osazena plastika světce na nízkém deskovém postamentu. Plastika je na zadní straně přikotvena ke sloupku svislým kovaným pásem. Postava mírně esovitě prohnutá, levá noha nakročena. Oblečení v duchu tradiční ikonografie, do kleriky, rochety a přes ramena padající dlouhé kožešinové šuby. Krucifix uložen diagonálně, pokrčená pravá ruka přidržuje dlaní krucifix za korpus. Levá ruka jen mírně pokrčená, spuštěná při těle, přidržující dlaní spodní stranu podélného břevna, v dlani ještě navíc měděná zlacená palmová ratolest. Hlava nakloněna výrazně k pravému rameni, kryta biretem. Široký obličej s plnovousem a bez výraznějšího mimického akcentu. Okolo hlavy měděná zlacená oblouková svatozář s pěti pěticípými hvězdami.