socha sv. Vendelína

Socha stávala na západním okraji obce v zatáčce při silnici do Chodského Újezda, při odbočče polní cesty, před vzrostlým jírovcem. Dnes je na svém místě jen soklík, sloupek s hlavicí a soškou světce byl odcizen někdy před r. 1995, dodnes nenalezeno. Celková výška činila 330 cm, výška plastiky 110 cm. Původní popis: Na nízkém hranolovém soklu osazen kamenný pilíř s hladkou patkou, členěnou reliéfně provedenými kapkami a stylizovanou mušlí, jeho hrany pokrývá reliéfní rozvilina s vinnými hrozny, ukončen římsovou, na nárožích okosenou hlavici na nízkém soklíku. Socha v barokním šatě, s brašnou a holí, se sepjatýma rukama, u nohy světce figurka ležící kravky. Na soklu již nečitelný nápis. Dnes je na místě pouze soklík. Žulový hranol se zaoblenou horní hranou má na čelní straně obdélné ryté zrcadlo s votivním nápisem. Nápis dnes značně setřelý, již nečitelný. Dle vyobrazení K. Šrámka z r. 1950 nápis zněl: MERKMAHL ANDREAS KAISERND 1837. Na bočních stranách vidět obdélná rytá zrcadla, značně setřeno. Na zadní hladké straně je “kapsa” pro kovaný pás spojující soklík se sloupkem. Ve středu horní plochy soklíku vystupuje kovaný trn.