kamenný kříž

Kamenný kříž ve východní části obce na pastvině pod dvěma lipami napravo od silnice Bor – Planá asi 100 m před odbočkou místní silnice v blízkosti opuštěného kravína. Na širším soklu s fragmentem lebky se zkříženými hnáty a tesaným, poničeným nápisem s datací: MEMENTO MORI / Errichtet Gemeinde / 1843 (ostatní nečitelné). Kříž je bez korpusu Krista. Nesignován. Břevno je zakončeno reliéfem Boha Otce a stylizací Svatého Ducha v podobě holubice. Příčné břevno je plasticky stylizováno v andílčí hlavičky a z každé strany zdobené reliéfy klečících andělů, na pravé straně klečící anděl nese Kristovu korunu, na levé straně nese klečící anděl kalich s Kristovou krví. Kříž je kryt plechovou stříškou volutového tvaru, zdobenou hvězdami, dochovaná je pouze polovina. Výška po říčné břevno 340 cm, celková výška 410 cm.