kostel sv. Petra a Pavla

Kostel stojí na jihozápadní straně náměstí. Bezprostřední okolí vydlážděno nebo zatravněno, v západním sousedství kostela budova děkanství. Orientovaná stavba, na trojlodí bazilikálního typu navazuje presbytář široký stejně jako hlavní loď, ukončený třemi stranami osmiúhelníka. Užší dvoupodlažní boční lodě dlouhé stejně jako hlavní loď, mají v 1. patře umístěny empory. Po severní straně presbytáře věž obdélného půdorysu (1. patro věže dříve sloužilo jako kaple, půlválcový schodišťový přístavek do 2. patra). K jižní straně presbytáře přiléhá obdélná sakristie s oratoří v patře, zhruba před středem podélné fasády obou bočních lodí cca čtvercová předsíň. Loď kostela je kryta sedlovou střechou s valbami nad závěrem, obě boční lodi nízkým pultem. Půdy jsou prosvětlovány volskými oky, krytinou jsou prejzy. Na hřebeni presbytáře posazen šestiboký sanktusník s jehlancovou stříškou, hrotnici makovice a ozdoba, konstrukce opláštěna měděným plechem. Na věži střecha jehlancová ukončena římsou a hrotnicí s makovicí a ozdobou, krytina z pozinkového plechu. V bočních zdech lodi umístěna čtyři oválná okna, při okrajích zazděna hrotitá okna. V západní zdi vysoké lomené okno na kruchtu, pod oknem menší zazděné okno se žulovým okoseným ostěním a hrotitým záklenkem, po stranách pak zazděny dvojice úzkých hrotitých oken. Obě nároží západní zdi jsou posílena opěrnými oblouky vyklenutými od terénu. Boční lodi jsou prosvětlovány v přízemí čtyřmi obdélnými okny se segmentovým záklenkem s šambránou s ušima, v patře jsou tři stejně řešená okna prostřídaná zazděnými hrotitými okny. Sokl a korunní římsa presbytáře z jednoduše profilovaných neomítnutých kvádrů, rovněž nároží a opěráky kryté deskami z žulových kvádrů. Interiér presbytáře je osvětlen pěti hrotitými okny s dvoudílnými kružbami v ostění. Fasády nečleněné, omítky házené, rovnané lžící, korunní římsa fabionová, prostá. Věž přisazena k severní zdi presbytáře a východnímu čelu boční lodi. Fasáda žulovými vyžlabenými římsami po výšce rozdělena na 5 etáží, nároží armována žulovými kvádry, omítky věže rovnané lžíci a v horní etáži pak štukové hlazené. Zdivo zesíleno jedním diagonálním a jedním kolmým opěrákem. Do přízemí vede od severu žulový lomený portálek, interiér věže je osvětlován drobnými hrotitými okénky, v přízemí, v 1. a 4.patře jsou rozměrnější hrotitá okna s kružbami, v 5. patře na každé straně čtvercový ciferník.