kostel sv. Kunhuty

Orientovaná jednolodní mohutná stavba s věží v západní průčelí a sakristií přiléhající k severní stěně kněžiště. Fasáda je členěna průběžným soklem a sdruženými lezénami v nároží. Plocha bočních fasád členěna opěrnými pilíři, mezi nimiž je prolomeno vždy jedno pravoúhlé okno se segmentovým záklenkem zdobené profilovanou šambránou. Na severní straně kostela přistavena na čtyřbokém půdorysu sakristie s oratoří v patře. Fasáda sakristie zdobena lezénovým rámem a ukončena podstřešní profilovanou římsou nesoucí střechu ve tvaru půlstanu, krytou pálenou taškou. Okna pravoúhlá se segmentovým záklenkem prolomena vždy dvě v přízemí a dvě v 1. patře. Na severní straně kostela boční vchod lemovaný portálem s lezénami nesoucími profilovanou římsu v nadpraží a supraportu završenou segmentovou římsou. Jižní fasáda členěna podpěrnými pilíři na čtyři pole s pravoúhlými okny zaklenutým segmentovým obloukem. K presbytáři na jižní straně přistavena přízemní sakristie na obdélném půdorysu krytou pultovou střechou. Kostel je zastřešen sedlovou střechou nad kněžištěm zvalbenou. Na západní straně hranolová věž s pravoúhlým vstupem zdobeným portálem. Portál je zdůrazněn edikulou s diagonálně vytočenými polopilířky Na osu v 1. patře prolomeno vysoké okno s půlkruhovým záklenkem zdůrazněné výraznou nadokenní římsou se dvěma styčnými volutami. Fasáda věže členěna soklem a v nároží s pilastry s vpadlými výplněmi nesoucími kordónovou římsu. Zvonicové patro věže mohutné s prolomenými třemi vysokými pravoúhlými okny s půlkruhovým záklenkem zdobené profilovanou šambránou s rozvilinami. Pod okny v pravoúhlém orámovaném poli hodinový ciferník. Nároží věže zdobeno podloženými pilastry s volutovou hlavicí nesoucí kladí, do něhož je vložena kartuš s erbem. Profilovaná římsa ve střední části přechází trojboký fronton. Věž kryta bání s lucernou a makovicí. K jižní straně věže přistaven válcovitý přístavek s kruhovým schodištěm ukončený jehlanovou stříškou. Vstup do schodiště se supraportou lichoběžníkového tvaru uzavřenou mohutnou římsou a nad ním oválné okno. Schodiště je ve spodní části osvětleno oknem s půlkruhovým záklenkem s rovnou římsou a lichoběžníkovým nástavcem s vpadlým polem. V horní části nad sebou tři okna se šambránou s motivem kapek a uší. Fasáda se členěna podnoží, kordónovou římsou se stříškou a hlavní římsou. Chrámová loď obdélné dispozice je kryta rovným stropem. Strop rozdělen pasy na tři klenební pole, kterým odpovídají 3 okenní osy se segmentovými záklenky. Do lodi se vchází hlavním vchodem pod věží. Boční vchod s půlkruhovým záklenkem je situován pod nejzápadnějším oknem severní stěny lodě. V protilehlé stěně jej kompozičně vyvažuje vchod do nízké kaple. Vnitřní prostor lodě se rozšiřuje vysokými nikami v osách bočních stěn. Interiér chrámové lodě je členěn dvojicemi sdružených pilastrů, jež nesou úseky kladí. Hlavice zdobeny volutami a kartušemi. Na úseky kladí navazují pilastry nesoucí vždy dvě voluty propojující pilastrový řád členící stěnu s klenebními pasy. Exedry s profilovanými s archivoltami a klenákem ve vrcholu. V plochým okenních šambránách je rozvinut motiv ornamentu štukového ucha. Kruchta vestavěna v západním poli lodě a podklenuta ve třech polí plackovou klenbou a je do lodi otevřena trojicí stlačených oblouků a arkád. Půdorysně zprohýbané čelo kruchty je opatřeno balustrádou a oválnými otvory. Vítězný oblouk zdůrazněný výraznými pilastry s volutovými hlavicemi nesoucími úseky kladí odděluje loď od presbyteria. Kněžiště je ukončeno půlkruhově se dvěma pravoúhlými okny se segmentovým záklenkem zdobeným profilovanými šambránami. Profilovaná římsa v presbytáři nese plochý strop členěný jedním pasem. Zděná omítnutá stavba.