Duchcovský viadukt

Technická stavba železničního přemostění bývalé pozemní komunikace ve směru Duchcov -Ledvice (dříve označován jako tzv. Ledvický viadukt). Stavba v horizontální části železobetonová, vnější svislé zdivo s kamenným pláštěm v pravidelné řádkové vazbě, pouze na severní straně v části od města je zdivo lomové, v nároží armování rozměrnými pískovcovými bloky. Dlažba silniční komunikace v podjezdu z žulových kostek. Na zdivu vlevo při ústí podjezdu směrem k městu je osazena obdélná kamenná deska s rytým vyzlaceným textem v kapitále: nahoře nadpis: „DUCHCOVSKÝ VIADUKT“, pod ním vlevo odstavec: „V TĚCHTO MÍSTECH BYLI / 4. ÚNORA 1931 / PŘI DEMONSTRAČNÍM POCHODU HLADU / VEDENÝM KOMUNISTICKÝM SENÁTOREM / PETREM STRÁNSKÝM / ZASTŘELENI ČTYŘI NEZAMĚSTNANÍ DĚLNÍCI“, vpravo odstavec: „JOSEF KADLEC / 30 LET / ALOIS LAMAČ / 32 LET / ANTONÍN ZEITHAMMER / 19 LET / JOSEF STUDNIČKA / 27 LET“. Deska osazena r. 1971, z leštěné červené žuly, zhotovena kamenosochařem K. Mrázkem z Duchcova. Text odkazuje na střet patroly četnictva s nepovolenou demonstrací nezaměstnaných, která vyústila v napadení četníků a střelby do demonstrujících. Událost byla výrazně zkreslena komunistickou historiografií.