kaple sv. Antonína

Kaple sv. Antonína se nachází zhruba 2,5 km východně od města Nalžovské Hory na mírném návrší, v současné době je obklopena vzrostlými stromy. Na západ od kaple se nachází areál restaurace U sv. Antonína. Kaple je zděnou orientovanou stavbou, založenou na půdorysu latinského kříže, který je tvořen podélnou lodí s pětibokým závěrem a příčnou lodí zakončenou na severní i jižní straně mělkými nikami bočních kaplí. Hlavní loď je na západní straně prodloužena o vstupní předsíň a na východní straně o zastřešené schodiště vedoucí do krypty. Střechy jsou sedlové o sklonu cca 45°, boční lodě a presbytář jsou zakončeny valbami. V ose západní fasády vystupuje nad střešní rovinu hranolová věžička s hrotitými dřevěnými žaluziovými okny a malými trojúhelníkovými štíty. Věžička je zastřešena plechovou jehlancovou střechou ukončenou makovicí a křížem. Příčnou i podélnou loď kostela pokrývá střešní krytina typu „bobrovka“ (kladena šupinově na husté laťování) s dvojicí volských ok na podélné lodi u hlavního vstupu. Stavbu obíhá profilovaná korunní římsa. Fasády jsou jinak bez členění, pouze s plochými paspartami kolem oken. Na západní straně předstupuje před objekt mladší vstupní přístavek se sedlovou střechou krytou rovněž střešní krytinou typu bobrovka a obdobně tak na pětiboký presbytář navazuje stavba s přístupem do rodinné hrobky. Západní průčelí vstupního přístavku i hlavní lodi, stejně jako východní průčelí vstupu do krypty, je dekorativně zdobeno rustikovou bosáží provedenou ve štuku. Západní portál je neogotický, hrotitě zakončený, profilace je tvořena dvojicí prutů, vycházejících z válcovité patky, ve dvou třetinách výšky přeťatých profilovanými prstenci. Nad portálem je umístěn okrouhlý medailon s reliéfem Madony s dítětem. V předsazeném vstupním přístavku najdeme topinkovou dlažbu. Do vstupního portálu byly rovněž vsazeny dřevěné dveře s hrotitým závěrem. Východní přístavba, umožňující přístup do rodinné hrobky Taaffů má jemně profilované žulové ostění ve tvaru hrotitého oblouku, osazené kovanými železnými vraty, za nimiž sestupuje kamenné jednoramenné schodiště.