zvonička
Brno-venkov
Borovník
Borovník
lokální
zvonička

anotace

Zvonička s náročněji členěnou vysokou střechou představuje od 19. století urbanistickou dominantu návsi. Drobná věžovitá zvonice tvoří ústřední bod duchovní krajiny lokální komunity.

popis památkové hodnoty

Věžovitá zvonička vzniklá někdy v průběhu 19. století, jejíž dřevěný předchůdce je zachycen na mapách Stabilního katastru již r. 1835, tvoří spolu s památkově nechráněnou kapličkou urbanistický a symbolický středobod obce.

popis

Zděná hranolová zvonička věžovitého tvaru situovaná na vyvýšeném místě nad návsí. Průčelí zvoničky je směrem k návsi prolomeno segmentově zaklenutým otvorem zaskleným okenicí o 4 tabulkách v dřevěném rámu zdobeném vyřezáváním. Na protější straně je prolomen pravoúhlý vstup. Zvonička je zastřešena stanem, na němž je umístěn hranolová lucerna nesoucí další stan, ze kterého vyrůstá cibule s makovicí a jednoramenným křížem. Střešní krytina je plechová.