socha sv. Floriána

Na rozlehlém travnatém prostranství v obci před skupinou stromů stojí na vysokém, architektonicky členěném podstavci kamenná socha sv. Floriána. Čtyřboký podstavec je dole tvořen vyšší, stupňovitě se zužující patkou; spodní díl s vybranými nárožími přechází šikmým zkosením ve vyšší horní díl ukončený oblounem. Vysoký dřík nese na čelní straně obdélnou, nahoře segmentově tvarovanou nápisovou desku s reliéfním nápisem dekorovaným florálními a volutovými ornamenty: SV. FLORIANE / patrone náš / oroduj za nás a ochraňuj nás / (od) zla časného i věčného! / Věnovali manželé / FRANTIŠEK A ANNA MARIE / ZITTER / 1901 //. Deska byla v rozích připevněna čtyřmi (dnes chybějícími) kovovými šrouby. Dřík přechází laločkovou profilací ve dvoustupňovou římsu. Na římse spočívá čtvercový postament, který je pod nakročenou levou nohou figury vyvýšen v oblý tvar. Elegantní frontálně zobrazená postava mladého muže, ztvárněná v historizujícím pojetí odění antického vojína má levou nohu nakročenou kupředu, pravou ruku ohnutou a pozdviženou - z ní se dochovalo pouze torzo (chybějící část patrně svírala korouhev), rovněž v předloktí ulomená a chybějící levice držela nádobu s vytékající vodou, z níž hasila hořící dům stojící na vyvýšeném místě postamentu u levé nohy světce. Nepatrně vpřed přikloněná hlava hledí dolů na pozorovatele. Mladistvá bezvousá tvář je lemována kadeřavými vlasy a přilbou s hřebenem. Šat tvoří tunika překrytá plastickým krunýřem se závěsy a u krku sepnutý dlouhý plášť, spadající v dlouhých záhybech až na postament, nohy jsou obuty v sandálech.