pohřební kaple rodiny Josefa Riedla

Hrobka rodiny Riedlů je postavena na JZ kopci nad městem, v pseudorománském slohu. Stavba je neorientovaná, z tesaného kvádříkového zdiva s mnoha kamenickými ozdobnými prvky, stavba je krytá sedlovou střechou, krytou ve všech částech měděným plechem. Hlavní průčelí je orientované VZ, s centrálně orientovanou hranolovou věží. Celá stavba je umístěna na vysoké kamenné podezdívce, která lemuje vrchní část podzemní krypty. Spodní část podezdívky je tvořena světlými žulovými kvádry, výplň je tvořena opracovanými tmavšími žulovými kameny nepravidelných tvarů, horní část lemu podezdívky je opět lemována deskami ze světlé žuly. žulové kvádry lemují i jednoduchá obdélná okna krypty, umístěná centrálně v její S a J stěně, dále pak ve 3 osách polygonálního závěru podezdívky. Podezdívka tvoří kolem kaple krypty pochozí terasu, v Z vstupní části přístupnou 11 stupňovým centrálním schodištěm, lemovaným po stranách hranolovými žulovými sloupky, které se ještě objevují 4x na S a J straně terasy, na V straně u polygonálního závěru je terasa ukončena na obou stranách totožným schodištěm se 7 stupni. Vlastní kaple je vyzděna z pískovcových kvádrů. Hlavní vstupní portál je umístěn v pseudorenesančním ostění, lemovaném dvěma hranolovými polosloupy se sloupky v rozích, nesoucími trojúhelný tympanon, lemovaný v horní části zubořezem. Dveře jsou dvoukřídlé, s krycí lištou, dělené v každém křídle do 3 obdélných polí, vsazené do kamenného hranolového ostění, zakončeného v horní části renesančními klenáky.Nade dveřmi je hranolový architráv a tympanon je tvořen proskleným půlobloukem, do nějž je v celé výšce centrálně vsazená roseta. Pod špičkou tympanonu je kamenná hlavička okřídleného anděla. Nad tympanonem je osově umístěná 8mi paprsková roseta, lemovaná okružím z kvádříků. Průčelí je nad rosetou uzavřeno trojúhelným štítem, lemovaným plastickým obloučkovým vlysem,. Ve střední části prolomeným dvěma polygonálními konzolami, opticky nesoucími věž, která je nasazena až nad výraznou korunní římsou. Všechny stěny hranolové věže jsou prolomeny centrálním půlkruhově zakončeným oknem, nároží jsou kryta polosloupky s romanizujícími hlavicemi, nesoucími korunní římsou s obloučkovým vlysem. V této části jsou nároží tvořena hranolovými pilířky, završenými malými jehlancovými vížkami. Nad pilířky navazuje další korunní římsa a nad ní jehlancová střecha věže, zakončená makovicí a latinským křížem. Na hřbetu střechy lodi kaple je umístěn ozdobný kovaný hřebenáč. Všechna čtyři nároží kaple jsou kryta z obou stran hranolovými odstupněnými opěráky, zakončenými kapličkami, nad něž navazuje bosovaný nárožní pilíř, zakončený pod korunní římsou renesanční kamennou růžicí a nad korunní římsou nad střechou kamennou hranolovou kapličkou. Boční S a j stěny kaple jsou v jedné centrální ose prolomeny půlkruhově zakončeným oknem, děleným na dvě části s kruhem v cviklu, okno je nasazeno na výrazném hranolovém parapetu, nad oknem je ve zdivu jednoduchý páskový ornament. Pod korunní římsou je stěna lemována plastickým obloučkovým vlysem. Zadní část polygonálního kněžiště je nižší, krytá pultovou střechou. Každá stěna polygonu jer prolomena jedním půlkruhově zakončeným oknem v nehluboké špaletě. Jednotlivé stěny polygonu jsou odděleny plastickými hmotově mírně zdrobnělými opěráky, totožnými s opěráky hlavní lodi. Zakončeny jsou v úrovni střechy trojúhelnou stříškou.