dům

Dům č. p.136 leží ve střední části obce Křižany, na severní straně hlavní komunikace. Jde o patrový, zčásti roubený dům na obdélném půdorysu s vykládanými štíty břidlicovými šablonami a sedlovou střechou. Roubení je obloženo horizontálním šalováním. Dům čtyřdílné dispozice komorochlévního typu, světnice v přízemí i pravý komorový díl s dvoutraktovým uspořádáním. V patře světnice jednotraktová, v pravé části oba komorové díly dvoutraktově uspořádané. /dům s levou dispozicí/. Jižní podélná stěna je v přízemí členěna do osmi, patro do sedmi os. Přízemí je z části roubené se třemi oblouky podstávek, v každém jedno okno; ve zděné části je následně jedno okno, vstupní dveře, dvojice sdružených oken a dveře do chléva. Okna jsou osazena v líci, obdélná, dvojitá, dvoukřídlá, šestitabulková s dřevěnou šambránou, deskovou parapetní římsou s profilovanými rohy a jednoduchým nadokenním štítem. Ve zděné části jsou okna stejně členěna, ale osazena do špalet, lemována šambránou. Ve střední části domu je obdélný, vstupní, pískovcový portál, který je po obvodu zdoben štukovými vykrajovanými zrcadly a klenákem. Dveře jsou osazeny v líci, jsou rámové, dvoukřídlé, ve spodní části s dřevěnými, v horní se skleněnými obdélnými výplněmi chráněnými mříží. Ke dveřím vedou tři schodové stupně. Patro je v části nad síní členěno třemi okny, nad portálem jsou osazeny do špalety dveře a následuje dvojice sdružených oken a jedno samostatné okno. Západní štítová stěna je v přízemí i patře členěna třemi okenními osami, v přízemí jsou tři oblouky podstávek. Ve štítu jsou v dolní části osazena dvě menší dvoukřídlá šestitabulková okna. Štít je horizontálně členěn do dvou pásem. Celý štít je orámován řadou kolmo postavených obdélných šablon. Horní pás je vyskládán z pěti půlkruhů, střed této archivolty je vyskládán z šablon půlkulatých tvaru rybích šupin. Ukončen je ve spodní části pruhem na šířku položených obdélných šablon ve výšce nad okny, tentýž pruh tvoří i podokenní římsu. Kolem oken jsou vyskládány stylizované okenice. Zbývající část štítu poté šikmo a koso kladenými pásy vyskládanými z obdélných šablon. Oba štíty jsou vyskládány stejným motivem (vzorem). Východní štítová strana je v přízemí zděná, se dvěma malými obdélnými větracími otvory krytými mříží, patro se třemi okny vodorovně šalováno. Štít je obložen břidlicovými šablonami. Severní dvorní podélná stěna je v severozápadní části v přízemí opatřena jedním obloukem podstávky s jedním oknem a další okenní osou, v prostoru síně je k domu přistavěn dřevěný bedněný přístavek v pultovou střechou, který má vstupní dveře a dvě okna. V patře je pět okenních os a ve střední části domu je přístavek, navazující na přístavek v přízemí, který zasahuje i do plochy střechy, do které je vsazena jeho pultová střecha. Střecha je sedlová pokryta štípanou břidlicí. Interiér - přízemí: Světnice – dvoutraktová, obvodové stěny (západní, jižní a část severní stěny) roubené na zděné podezdívce, mezitraktová příčka lehká dřevěná. Stěna společná se síní z části roubená (ke vstupním dveřím do světnice), v zadní části (v místech mezi světnicí a černou kuchyní) zděná. Podlaha je prkenná, z části vytrhaná. Síň zabírá asi čtvrtinu šířky světnice domu, většina stěn zděná (mimo stěny společné ze světnicí) podlaha je vyskládána z dlažic. Dveře do světnice (na levé straně od vstupu) jsou dvoukřídlé, rámové s kazetovými výplněmi (se zapuštěnými dveřními závěsy s bambulkovými konci). Na pravé straně od vstupu bedněný vstup do sklepa,nad ním schodiště do patra domu. Za ním na pravé straně, (naproti vstupu do světnice) vstupní dveře do komory. Strop v přední části síně s rovně omítaným podhledem. Ve druhé polovině síně jsou pozůstatky původní černé kuchyně, která je zaklenuta plackou na dvou klenutých pasech, s lunetovými trojbokými výsečemi nad zadním vstupem do domu a vedlejším výklenkem, nad portálem (dnes nepoužívaným vstupem) do zděné komory v pravém díle domu a klenutým pas. V komorovém dílu je prvním traktem (od vstupních dveří) nově zděná místnost, s klenutým stropem, osa klenby je rovnoběžná se síní (valená klenba s dvojicí lunetových výsečí na každé straně. Ze síně se do ní vstupuje obdélnými rámovými dveřmi s výplněmi které jsou osazeny do deštěných zárubní. Dveře jsou dvoukřídlé, rámové s kazetovými výplněmi (se zapuštěnými dveřními závěsy s bambulkovými konci). Stěny hladce omítnuty. Druhým traktem je zděná komora, zaklenuta valenou klenbou, s dvěma lunetovými výsečemi. Ze síně se je vstup již zaslepen a nepoužíván, původně se do ní vstupovalo kamenným portálem. Dnes vstup pouze z bedněného přístavku, který je po celé severní podélné straně domu. Na tyto navazuje další díl domu, hospodářské zázemí domu (kolna), přístupný z téhož přístavku. Sklep – vstup do sklepa obdélnými svlakovými dveřmi po kamenných schodech, které se na konci mírně stáčí na východ se vstupuje pravoúhlým portálem do valeně klenutého sklepa (z kamenných štuků). Na čele klenby malé obdélné okénko. Krov domu hambalkový s dvojicí stojatých stolic, s prkennou podlahou. Interiér, patro: Světnice – jednotraktová, stěna společná se síní z části roubená, strop s dvojicí trámů, podlaha prkenná. V horní síni (chodbě) jsou dveře do horní světnice (na levé straně od schodiště) jsou dvoukřídlé, rámové s kazetovými výplněmi (se zapuštěnými dveřními závěsy s bambulkovými konci). Za ním na pravé straně, (naproti vstupu do světnice) vstupní dveře do komory. Strop s rovně omítaným podhledem. V zadní části síně jsou dveře na suchý záchod, vedle vstupního schodiště původní dveře na již neexistující pavlač. Na pravé straně síně je dvojice dveří do čtveřice obytných místností v pravé části domu. V komorový díl je dvoudílný, každý z dílů dvoutraktový; téměř všechny místnosti jsou navzájem průchozí. První místnost (od schodiště) dnes slouží jako kuchyně, z ní jsou přístupné ostatní místnosti dnes využívané jako ložnice (roubené stěny v interiéru omítnuté).