dům U Dvou hrdliček

Dnešní objekt stojí na místě dvou parcel tzv. Lazarovské zahrady. Dům vznikl sloučením dvou stavebních parcel r. 1620 s větším renesančním domem (z doby po 1606). K obnově a rozšíření domu došlo před r. 1726. V tomto stave se dům zachoval do dnešní doby, jak ukazuje nejen zachovaná vrcholně barokní fasáda, ale také popis z r. 1814, shodující se s popisem z l. 1723/26. Z novodobých úprav měla význam předně vestavba podkrovního bytu, uskutečněná podle nepodepsaných plánů z r. 1924. Dvoupatrový řadový dům ležící na lehce obdélné parcele uzavírá dvojicí bočních dvorních křídel obdélný dvůr, dodatečně na záp. straně doplněný o jednopatrové křídlo. Vrcholně barokní hl. průčelí se do Nostické ul. obrací 2+1+2 osou fasádou, v níž je střední osa, podložená rustikovanými pilastry, zdůrazněna mělkým risalitem. Přízemí a patra jsou vždy oddělena kordonovými římsami; vstupní portál má polokruhové ukončení lemované jednoduchou archivoltou, ve vrcholu se uplatňuje domovní znamení dvou heraldicky otočenýcjh hrdliček, které nesou snítko. Nad znamením býval medailon s malbou, která dnes již chybí. Korunní profilovaná a vyložená římsa je přerušena uprostřed, pod oknem výrazného štítového vikýře, zakončeného segmentově zvlněnou římsou, po stranách s volutově stočenými krátkými křídly. Fasádu vstupního křídla zakrývají pavlače. Velmi zajímavá je dispozice sklepů, ukazující na renesanční jednotraktovou stavbu, která jako by naznačovala existenci loubí do Nostické ul. Přední polosuterénní prostory, přístupné od vstupu každým samostatným vchodem, patrně vznikly zásluhou povodní dodatečným vyvýšením přízemí. Střední dva prostory, přístupné padacími dveřmi při vstupu do domu, jsou zaklenuty patrně polokruhově z cihel; vlevo od vstupu se tu zachoval fragment gotického okoseného portálku. Neobvyklý je vstupní prostor v přízemí, na který navazují vyrovnávací schůdky chráněné dřevěnými soustruženými balustrami. Vpravo i vlevo od vstupu se nalézá kamenný portálek s dveřmi s pův. barokním kováním, které vedou do polosuterénních prostor. Kamnové barokní ostění z kamene je pak umístěno při vchodu do levé místnosti, dveře na dvůr jsou rovněž barokní, s vyřezávanými otvory a pův. kováním. Strop vstupního prostoru, disponovaného v podobě písmene L, zdobí odsazený fabion. Vpravo vzadu se nastupuje na dvouramenné schody. V 1. p. se opakuje dispozice přízemí, fabion se zachoval jen v prostoru předsíně před schodištěm. Na schodišti jsou mezi patry dvoje barokní dveře.Ve 2. p. zůstalo větší množství pův. řemeslných detailů: dubové dveře na půdu s originálním kováním a okna rovněž s pův. prosklením. V podkroví byla klasicistní kachlová kamna.