1188343458 - venkovský dům, Expozice lidové architektury
venkovský dům, Expozice lidové architektury
Chanovice
Chanovice
venkovský dům
lidová architektura a umění

anotace

Příklad roubené chalupy trojdílné dispozice se zděnou sekcí černé kuchyně, doklad bydlení středního sedláka z oblasti jihozápadních Čech. V současnosti demontovaný objekt transferovaný r. 2006 do ELA Chanovice, stojící původně v Třebýcině čp. 7.

19. století

popis

Roubené obytné stavení na nepravidelném obdélném půdorysu, střecha sedlová krytá dvojitě kladenou pálenou taškou bobrovkou. Obdélný tvar půdorysu vychází z poměru stran zhruba 2 : 1. Trámy ručně tesané, v rozích, popř. dalších spojích vazba s tzv. úplným rybím přeplátováním, v horní polovině stěny se zhlavím. Základní členění půdorysu chalupy je trojdílné; střední díl je vstupní síní, ze které se vlevo vstupuje do světnice, vpravo do komory a zadní světnice, v přímém směru se ze síně vstupuje do zděné černé kuchyně. V čelní štítové stěně světnice jsou pravidelně umístěna dvě obdélná okna, v okapové vstupní stěně pak jedno obdélné okno stejné konstrukce (dvoukřídlé dvojité parapetní okno s horním ležatým třídílným větracím křídlem); povalový strop zhotovený z polohraněných povalů byl podvlečen středním nosným trámem, horní líc povalového stropu zakrývala v celé ploše podlahy půdy hliněná omazávka; část zadní zdi ve směru od černé kuchyně je vyzděna z kamene (zde stávala pec, která se nedochovala). Ve vnitřní zděné stěně (černá kuchyně) dochován krbeček, opatřený třemi policemi. Podlaha prkenná.

• Kód CZ 5161, Chanovice, ves, Chanovice, Klatovy, Plzeňský kraj