kostel sv. Prokopa

Malý barokní morový kostelík sv. Prokopa stojí na SZ okraji vesnice při výjezdu z obce směrem na Kounov po levé straně šikmo proti hřbitovu. Přesně orientovanou stavbu tvoří krátká obdélná loď, odsazený mělký příčně obdélný presbytář, který má spíše charakter oltářního výklenku a štíhlá jednopatrová hranolová věž v ose záp. průčelí, která je zcela vtažena do půdorysné osnovy lodi. Kostel je postaven z hrubě otloukaných kusů místní džbánské lomové opuky, které mají často podobu kvádrů různé velikosti. Sokl budovy je z větší části patrně dodatečně obezděn cihlami. Zdivo bylo omítnuto vápennými omítkami, tónovanými světlým okrem v základní ploše a lomeně bíle na plastických článcích, omítky však byly nedávno odstraněny a dochovaly se pouze na záp. průčelí, věži a nevelké zbytky v podřímsí na lodi a presbytáři. (Pokračování popisu na DL.) Interiér je v lodi zaklenut křížovou klenbou bez žeber, vynášenou čtyřmi koutovými polopilíři s římsovými hlavicemi. K vyzdění klenby bylo užito pečlivě otesaných kvádříků džbánské opuky. Prostor osvětlují dvě sdružená půlkruhově završená okna v v téměř kolmo zaříznutých špaletách. Záp. část lodi zaujímá nevelká kruchta, spočívající na dvou volných hranolových pilířích s římsovými hlavicemi, které nesou v přízemí i v patře tři půlkruhové oblouky. Dřevěný přímočarý parapet kruchty mírně předstupuje. Střední a sev. pole v podkruchtí i na kruchtě jsou sklenuty plackami nad čtvercem, oddělenými půlkruhovými pasy, do již. pole je vloženo dřevěné šnekové schodiště. Malý presbytář, zaklenutý půlkruhovou valenou cihelnou klenbou, se otevírá celou šíří půlkruhovým vítězným obloukem do lodi. V ose přímé závěrové stěny je prolomeno úzké obdélné okno s půlkruhovým záklenkem. V presbyteriu, zvýšeném proti úrovni lodi o jeden stupeň, se dochovalo torzo zděné kamenné hranolové menzy, vlastní neorománský oltářní retábl byl přenesen do depozitáře. Podlaha v kostelíku je vydlážděna čtvercovými opukovými deskami. Hladké nečleněné stěny jsou omítnuty vápennými, kdysi patrně bílými omítkami. Exteriér kostela má jednotnou neorománskou úpravu z doby přestavby v polovině 19. stol. Fasády jsou členěny lizénovými rámy, patrnými ve zdivu i po odstranění omítek a průběžnou bohatě profilovanou korunní římsou, která obíhá obvod celé stavby bez přerušení. Profily římsy doplňuje obloučkový vlys na drobných jehlancových konzolkách. Mimo střed obou podélných průčelí lodi je prolomeno sdružené podvojné půlkruhově zaklenuté okno se středním cihlovým pilířkem. Nad vrcholy oken se po odstranění omítek objevil segmentový záklenek užšího barokního okna, zrušeného při neorománské přestavbě. Záp. část obou průčelí v šíři kruchty a věže je oddělena od ostatní plochy lizénami a opatřena dvěma jednoduchými půlkruhovými okénky nad sebou se zbytky štukového rámu nad záklenky. Presbyterium, členěné shodně s lodí, má v ose vých. strany jednoduché úzké půlkruhově sklenuté okno. Nízký trojúhelný štít, neoddělený od plochy závěrové stěny, je završen kamenným křížem. Na záp. fasádě lodi se dochoval patrně původní sokl se zbytky římsy. V ose průčelí je zasazen pravoúhlý portál v plochém neprofilovaném pískovcovém ostění, rámovaný neorománskou půlkruhově sklenutou sloupovou edikulou. Polosloupy edikuly s deskovými plinty stojí na zděných kamenných soklech, hladké dříky s prstencovou hlavicí a hranolovým abakem nesou půlkruhový záklenek s plným prázdným tympanonem. Edikula vrcholí trojúhelným štítovým nástavcem, rámovaným střechovitě zalomenou římsou. Vchod uzavírají dvoukřídlé rámové dveře s čtvercovými výplněmi. Nad portálem je prolomeno široké kruhové okno v hladké šambráně. Plocha fasády přechází přímo do trojúhelného štítu, rámovaného profilem korunní římsy a obloučkovým vlysem. Štíhlá čtyřboká jednopatrová věž, vystupující v ose záp. průčelí, je členěna lizénovými rámy a otevřena do všech stran úzkými obdélnými půlkruhově sklenutými neorámovanými okny s žaluziovými okenicemi. Objem věže ukončuje výrazně vyložená římsa podepřená řadou konzol. Oktogonální jehlancová střecha, krytá měděným plechem, je završena kovaným jetelovým křížem. Nad lodí je sedlová střecha s valbou na vých. straně, presbytář kryje sedlová střecha. Obě střechy jsou pokryty novými bobrovkami.