vodní mlýn

Mlýn je převážně roubený, částečně zděný, na půdorysu písmene "L" (s přístavkem na severní straně). Skládá se ze dvou budov - obytné a hospodářské. Obytná budova je obrácená štítovým (jižním) průčelím k silnici. Přízemí je ve vstupní části přízemí zděné, zbývající část přízemí a celé patro jsou roubené. Jižní (štítové) průčelí je trojosé, opatřené nízkým soklem z kamenných kvádrů. Levá strana přízemí je zděná, prolomená obdélným dvoukřídlým čtyřtabulkovým oknem v šambráně s parapetní římsou. Zbývající část přízemí je roubená; v obou osách je vždy obdélné dvoukřídlé čtyřtabulkové okno v dřevěné šambráně (obdobné jako v levé ose), mezi okny se nachází podstávka. Poměrně nízké patro je celé roubené; ve všech třech osách je menší obdélné dvoukřídlé čtyřtabulkové okno v dřevěné šambráně. Štít pokrývá břidlice - na většině plochy jsou to obdélné, naležato a mírně nakoso položené břidlicové šablony, v dolních rozích štítu jsou pak poskládány vějířovitě, ve čtyřech řadách. Zhruba uprostřed štítu jsou dvě obdélná dvoukřídlá šestitabulková okna, lemovaná dvěma pruhy odlišně barevných břidlicových šablon; mezi okny a nad nimi má břidlice půlkruhově zakončený tvar. Nad touto okenní částí je vodorovná římsa, oddělující vršek štítu. Zde je jedno malé nezasklené obdélné okénko; pod okénkem je půlkruhové břidlicové pole, provedené obdobně, jako v dolní části štítu. Západní průčelí (do dvora) je v přízemí zděné, trojosé, v patře roubené, dvojosé. Průčelí má v dolní části nízký sokl z kamenných kvádrů. V levé ose přízemí je vstup, přístupný kamenným schodem. Vstupní portál s nadsvětlíkem vystupuje z líce zdiva; je pravoúhlý, s mírně širšími patkami, zdobený na každé straně dvěma vystouplými poli nad sebou a kruhem mezi nimi. Na překladu mezi dveřmi a světlíkem je opět vystouplé pole - s vyrytým letopočtem "1823". Nad světlíkem je plasticky provedený hlavní klenák s vyrytým číslem "37" (číslo popisné mlýna). Na obou bočních stranách světlíku zdobí portál kamenná konzola. Dveře jsou dřevěné dvoukřídlé rámové, s prosklenou horní částí; světlík je zasklen třemi tabulkami skla. V dalších dvou osách přízemí jsou obdélná dvoukřídlá čtyřtabulková okna v šambráně, s parapetní římsou; levé okno má venkovní mříž a je posazeno poněkud níže, než okno pravé. V patře jsou pouze dvě osy (zhruba nad oběma krajními osami přízemí, posunuty mírně doprava) - menší obdélná dvoukřídlá čtyřtabulková okna v dřevěné šambráně. Východní průčelí je roubené; vzhledem ke zvyšujícímu se terénu není pravá část přízemí viditelná (je zde kamenná zatravněná terasa, na jejímž pravém konci je náhon - dnes zrušený, zavezený zeminou a využívaný jako záhon). Přízemí je tak pouze trojosé. Levé dvě osy tvoří okna, stejná jako v přízemí jižního průčelí; mezi okny je opět podstávka. V pravé ose je vchod - dřevěné jednokřídlé dveře v dřevěném ostění. První patro je čtyřosé; v levé ose je stejné okno jako v patře jižního průčelí, další okno je nad vstupem (není v ose vstupu, více vpravo) - menší obdélné čtyřtabulkové okno v jednoduché dřevěné šambráně. Následují dvě okna v pravé části průčelí - obdélná dvoukřídlá čtyřtabulková, bez šambrán. Severní průčelí je v přízemí a suterénu zděné z kamenných kvádrů, bez omítky, roubené patro je pokryté břidlicí, stejně jako štít. K východní části severního průčelí je napojen přístavek pro vodní kolo - dolní část je zděná z kamenných kvádrů, neomítnutá - jen u náhonu bedněná, horní část je bedněná celá. Přístavek má pultovou střechu. V přízemí severního průčelí obytného domu je na pravé straně obdélné okno, v suterénu pak na levé straně (u přístavku na vodní kolo) obdélný zaklenutý otvor, dnes s cihlovou zazdívkou. V patře, pokrytém vodorovnými pásy obdélných ležatých břidlicových šablon, jsou dvě obdélná dvoukřídlá čtyřtabulková okna. Také štít kryje břidlice, uspořádaná až na dolní rohy rovněž ve vodorovných řadách; v rozích je břidlice kladena na koso. Ve štítu jsou uprostřed dvě obdélná dvoukřídlá čtyřtabulková okna, pod vrcholem štítu je malé obdélné okénko. Střecha obytné části mlýna je sedlová, s námětkem na nádvorní straně, krytá eternitovými šablonami. Kolmo k obytné části mlýna je přistavěna hospodářská část, nižší než obytná, s velmi nízkým patrem. Přízemí je zděné, omítnuté, předsunuté patro je bedněné. Jižní průčelí (do dvora) má na pravé straně bedněný přízemní přístavek, pravděpodobně se schody do patra. Vlevo od přístavku je masivní pravoúhlý kamenný portál (dnes natřený), v horní části s obdélným polem s letopočtem "1799". V levé části přízemí je prosté čtvercové okno. V bedněném patře je jediné okno - na pravé straně, obdélné dvoukřídlé šestitabulkové, v dřevěné šambráně. Západní (štítové) průčelí hospodářské části je viditelné pouze v úrovni patra a štítu - obojí je pobité vodorovně kladenými čtvercovými břidlicovými šablonami. Přízemí kryje bedněný přístavek s pultovou střechou. Severní průčelí je v přízemí a suterénu zděné z kamenných kvádrů, bez omítky, patro je svisle bedněné. Ve zděné části jsou tři malá obdélná okénka, patro je bez otvorů. Střecha je sedlová, krytá eternitovými šablonami. Podél severního průčelí obytné i hospodářské části mlýna vede náhon. V dláždění dvora jsou druhotně použity i mlýnské kameny.