židovský hřbitov

Hřbitov je situován asi 300 m od centra Dambořic v mírném svahu nad městečkem východně od kostela, nad křesťanským hřbitovem, s nímž sousedí. Zabírá poměrně velkou plochu – téměř tři a půl tisíce metrů čtverečních – nepravidelného tvaru, jejíž osa jde od severovýchodu na jihozápad. Východní strana hřbitova je ohraničena úvozovou cestou. Nejstarší náhrobky datované kolem roku 1700 se nacházejí ve střední části hřbitova. Osazování hrobů bylo pravděpodobně od západu k východu v nezřetelných řadách. Významné osoby byly pohřbeny na tzv. rabínském vršku ve středu hřbitova. Starší typy náhrobků jsou z pískovce, mramoru, žuly a vápence, převážně s půlkruhovým zakončením, plochou reliéfní výzdobou a hebrejskými nápisy. Barokní náhrobky jsou stejného typu jako v Mikulově. Novější náhrobky mají německé nápisy, některé i české. Nejčastější symbolika – koruna, věnec, strom, lev, závoj, ruce kohenů, levitské nádoby a symboliku urobora (hada požírajícího si vlastní ocas). Na hřbitově se dochovalo asi 500 náhrobků.