venkovský dům

Usedlost č. e. 11 stojí mimo souvislou zástavbu v katastru obce Hodkovice, JV směrem od obce Záskalí. Přízemní zčásti roubená usedlost je řešena jako celek v základním půdorysném tvaru písmene T; k obytnému objektu je na severozápadní straně kolmo přistavěn hospodářský trakt, v JZ části křídlo bývalých chlévů. SV křídlo tvoří stodola. Všechny střechy jsou kryté eternitovými taškami. Hlavní JZ štítové průčelí je členěno do třech okenních os, vazba nároží skryta pod nárožním deštěným sloupkem, okna osazená v líci s jednoduchou dřevěnou šambránou. Dvoukřídlá dvojitá okna, členěná do kříže s jednoduchou podokenní římsou. Štít je horizontálně členěn do dvou polí, spodní část je bedněna svisle s krycími lištami a dvěma symetricky osazenými obdélnými, dovnitř zasazenými okny také členěnými do kříže s vyřezávanou poprsní, horní pole mírně předsazené je bedněno střechovitě na střední sloupek se dvěma vyřezanými kulatými otvory. Na dolním okraji štítu je řada zdobně vyřezávaných motivů. JZ podélné průčelí má v části světnice sdružená dvojitá okna členěna do kříže. V části síně je před roubení předsazená vyzděná část zdiva, zadní část je chlévní, v jejíž střední části je v roubení vyřezáno malé obdélné okénko. Zde navazuje kolmo postavená hospodářská část. Boční SV podélné průčelí je roubené, v části světnice členěno do dvou os, kam jsou těsně vedle sebe vsazena svě okna shodná s průčelím. Další část je s nízkou omítanou vyzdívkou. Nad ní je ve střeše umístěn vikýř. Poté kolmo navazuje hospodářská část bedněné stodoly se zděným nárožním pilířem. Boční SV štítové průčelí hospodářekého přístavku je vyzděné, nahoře s novým bedněním. Ze SZ zadní strany je boční strana hosp. části bedněná, plynule navazuje na roubenou část chalupy, nahoře ve štítu svisle bedněnou, a dále na ni plynule navazuje další hospodářská část, která je dole vyzděná a hladce omítaná. Levé křídlo je postaveno z kamenného kvádrového neomítaného zdiva, později upraveno jako obytné pro rekreační účely.