kostel Nanebevzetí Panny Marie

Jednolodní neorientovaný kostel v pseudogotickém slohu s pravoúhlým presbytářem a hranolovou věží, předstupující před hlavní průčelí, k boku věže přiléhá schodišťová věž. Všechny střech kostela i věží jsou kryty plechovou krytinou. Omítka hladká, stříkaná, světle okrové barvy. Hlavní průčelí je orientováno na JZ. hlavní osu věže tvoří z této strany lomený portál, umístěný nad 7 schodišťovými žulovými stupni. Do profilovaného pískovcového ostění portálu se sloupky o stranách jsou zasazeny dvoukřídlé dřevěné dveře s kováním. Portál je v horní části dveří zúžen ozdobnými konzolami s prvky pozdní gotiky. V lomeném oblouku je vsazen pískovcový tympanon s vysokým reliéfem modlící se Panny Marie, v lemu reliéfu jsou v rozích hvězdičky, vlevo nápis: GLORWORDCE KÖNIGIN, vpravo: HIMMLISCHE FRAU. Nad portálem probíhá kamenná profilová římsa, v ose 1. patra věže je umístěno pseudogotické lomené okno ve špaletě z pískovcového ostění, nad ním opět kamenná římsa, nad ní v ose úzké schodišťové okno, které se opakuje i v JV stěně věže, a nad ním pod stříškou hodiny, nad nimi opět kamenná římsa, nad ní opět v ose okno shodné s oknem 1. patra. Toto okno je ve střední ose umístěno ve všech stranách věže. Nad tímto polem navazuje pod kordonovou římsou jehlancová střecha věže, zakončená dvěma kovovými čučky s latinskými kříži. Ze SZ strany k věži přiléhá hranolová schodišťová věž, členěná do 3 pater kamennými římsami jako hl. věž. Přízemí a 1. patro jsou v JZ stěně členěny úzkými obdélnými schodišťovými okénky, 2. patro má pak v této a SZ stěně vsazeno lomené okno ve špaletě. V přízemí SZ stěny je nad 4 stupni v kamenném ostění umístěn vchod do věže, jednokřídlé dřevěné dveře s ozdobným kováním. Obě boční stěny lodi jsou děleny do 3 os v úrovni 1. patra třemi lomenými okny ve špaletách. SZ stěna lodi je ve štítě ukončena pseudogotickou rozetou, střecha nad ní je korunována kamennou pseudogotickou kytkou. Mírně ustouplý hranolový presbytář má v SZ a JV stěně jedno lomené okno ve špaletě, ve stěně chóru pak dvojici sdružených gotických oken ve špaletě. K JV stěně chóru je přistavěno pravoúhlé kněžiště, s dvojicí sdružených lomených oken ve špaletě a jednokřídlými dřevěnými dveřmi s kováním v JZ stěně nad 4 stupni schodiště. V JV stěně lodi je uprostřed umístěn boční portál s lomeným obloukem z pískovce, dvoukřídlé dveře s ozdobným kováním nad 4 žulovými stupni. K JZ stěně schodišťové věže přiléhá hranolový žulový sokl se zrcadlem a zlaceným reliéfem božího oka pod kordonovou římsou. Původně asi nesl kovaný kříž, který nyní chybí.