sloup se sochou Panny Marie

Na čtyřech pískovcových stupních postaven podstavec se sloupem a sochou o celkové výšce cca 8 m. Podstavec se skládá z hranolové patky s profilovanou horní římsou, dříku s tesanými ionskými sloupky v nárožích a ozdobnými rostlinnými motivy. Na SV straně motiv kotvy s vinnou révou, větví ovocného stromu a ozdobnou nápisovou kartuší. Nápis: Oroduj/za nás sv. Bo/ží rodičko/Outočiště/hříšníků Na JV straně motiv koruny se závěsem a ratolestmi po nimiž nápis: Potěšení/zarmoucených Na SZ straně korunované srdce prostřelené šípy a s úponky, nápis: Uzdravení/nemocných Na JZ straně nápis: Ku cti na nebe/vzetí Panny/Marie vypraco/váno z nákladu/obce Rovenské/od Jana Zemana/ z Žernova/ 1845/1933/obnovil J. Jůza/Praha XVII Na vrcholu s korintskou hlavicí umístěna pískovcová socha Panny Marie Immaculaty v životní velikosti v kontrapostu stojící na zeměkouli. Oděna je bohatě zřaseným rouchem, ruce sepjaté na prsou. Hlava s kovovou svatozáří s hvězdami hledí mírně vzhůru.