kaple Čtrnácti sv. pomocníků

Kaple 14 svatých pomocníků stojí na návsi ve vsi Žárovná. Jedná se o lidovou barokizující stavbu, datovanou 1863, ale zřejmě vzniklá přestavbou starší zvonice. Dnes se jedná o obdélnou kapli s trojbokým závěrem a s představěnou zvonicí před vlastní průčelí kaple. Stěny kaple jsou na nárožích členěny pilastry. Kaple má střechu krytou taškami, zvonice má jehlancovou střechu krytou plechem. Písemné doklady o vzniku kaple nenalezeny. Rok vzniku udává letopočet 1863 na vítězném oblouku. Z charakteru kaple, zejména lodi, se dá usuzovat, že rok 1863 je pouze datem přestavby starší kaple do dnešní podoby. Původní kapli nejspíše tvořila čtvercová zvonice z přelomu 18. a 19. století s odsazeně zaoblenými rohy, ke které byl připojen závěr a představěna zvonice (letopočet 1829 na kříži před kaplí blíže určuje její vznik). Za II.světové války patrně zanikl původní zvon, nahrazený již v roce 1945 zvonem novým s nápisem "Na poděkování za ochranu před německými vojáky 5.5.1945. Sv. Václave oroduj za nás". Dle údajů v kapli proběhla v roce 1969 generální oprava, při níž došlo k opravě vnitřní výmalby a k opravě oltáře Janem Vincíkem. Zděná stavba postavená na obdélném půdorysu s trojbokým závěrem a představěnou věžovou zvonicí, orientovaná k západu. Před vstupní východní průčelí je představěna mohutná hranolová zvonice otevřená na východní stěně prostým obdélným vstupem, uzavřeným novodobými dvoukřídlými dveřmi. Vstup mělký bez ostění, půlkruhový tympanon v podobě mělké vpadliny. Hmota zvonice je dvěma římsami rozdělena na tři části. Spodní se vstupem je zakončena mohutnou vysazenou římsou nesoucí štukový trojúhelníkový štít na střední části zvonice. Ve vrcholu dolní části je otevřena plochá segmentová nika pro obraz sv. Floriána malovaný na plechu. Pod nikou probíhá mělká obdélná římsa zdobená pásem kosočtverců a střapci. Boční stěny dolní části zvonice hladké, ukončené zmíněnou římsou. Střední část je zdobena zmíněným štítem, ve vrcholové části je kruhové pole vymezené štukovým profilovaným rámem, pole je osazeno obrazem Panny Marie s Ježíškem malovaným na plechu. Na severní stěně obdobné pole bez výplně, na jižní stěně patrně bylo rovněž, bylo však zahlazeno. Střední část zvonice ukončuje mírně vysazená fabionová římsa krytá plechem. Vrcholová část jena každé stěně ukončena nízkým trojúhelníkovým štítem, lemovaným jednoduchou podstřešní římsou. Ve vrcholu štítů drobný štukový ornament. Plocha stěn je otevřena valenými prostupy s širokou štukovou prutovou šambránou. Zvonici ukončuje čtyřhranná oplechovaná jehlancová střecha, v základně zalomená do sedlových stříšek bočních štítů. Na vrcholu kulovitá makovice a dvouramenný křížek. Zvonice je svou hmotou částečně zanořena do hmoty lodi. Po jejích stranách vystupuje část průčelní stěny lodi, členěné nárožními pilastry zakončenými římsovou hlavicí. Stěnu ukončuje vysoká dvojitá mělce vyžlabená a profilovaná korunní římsa krytá taškami, zpoza ní vyrůstají trojúhelníkové náběhy průčelního štítu. Odsazeným zaobleným nárožím jsou připojeny boční stěny zachovávající členění průčelí nárožními pilastry a podstřešní římsou. V ose stěn je prolomeno valené okno opatřené štukovou profilovanou šambránou, úzká obdélná patka klenáku, zalomená parapetní římsa. Okenní výklenky jsou uzavřeny mříží. Odsazeným úzce zaobleným nárožím jsou připojeny stěny závěru. Závěr trojboký, stěny hladké bez pilastrů, zakončené shodnou římsou, kolmá stěna bez otvorů, zkosené stěny prosvětluje oválné okno se zkosenou hranou špalet. Sedlovou, nad závěrem valbovou střechu kryjí jednoduše kladené tašky bobrovky. Na střeše lodi jsou na obou stranách vestavěny velmi nízké segmentové vikýře. Hmota kaple stojí na nízkém omítaném soklu vyrovnávajícím nerovnost terenu. Před vstupním průčelím stojí velký kamenný kříž s obrazem Ukřižovaného malovaným na plechu, na soklu kříže tesaný letopočet "Anno 1829".