dům

Součástí struktury jádra obce Vysoká Lípa je i dům č. p. 10. Spolu s protilehlým č. p. 59 tvoří hrdlo mezi dvěma mírně otevřenějšími veřejnými prostory v rostlé vsi. Jeho jihovýchodním sousedem bývalo stavení č. p. 1 (které nahradila novostavba č. e. 11). Větší úzký pozemek, který k domu patří, se svažuje od severu k jihu. Hlavní boční průčelí se obrací na západ ke komunikaci, hlavní štítové ze svahu k jihu, k vlastní louce. Dům má jedno patro, obdélný půdorys rozšiřuje za hlavním vchodem širší třetí hospodářský díl, zezadu k východu zase rizalit světničky na rozhraní prvního a druhého dílu. Objekt je dřevěný, na kamenné podezdívce, kromě zděného přízemí druhé a třetí části. Světnice je roubená, s podstávkou, která vynáší opět roubené patro. Roubená je i většina ostatních částí, pouze v průčelí nad druhým dílem jde o vodorovný obklad. Snad zde bývala pavlač, nyní tu zbyla pouze mírně pultová stříška nad zápražím. Zadní přístavek světničky má roubení výrazně novější. Dřevěné konstrukce jsou tmavohnědé, zděné naopak bílé, hladce omítané, včetně vymazávek. Vše překrývá sedlová střecha, pokrytá falcovaným plechem, natíraným na červeno. Na zadní pultový přístavek je přichycen plech trapézový. Hlavní střechou prochází na východní zadní straně u hřebene čtvercový komín z režných cihel, poblíž něj perforuje plochu střechy jeden průlezový světlík. Charakter fasád je dán konstrukcí. Podstávku staršího typu zavětrovávají rovné pásky s ozdobným okosením hrany. S horizontálami roubení kontrastují vertikály bíle natřeného zalištování bednění stěn podstřeší. Obyčejné bednění bez zalištování najdeme na hospodářské části. Hlavní boční průčelí na západní straně má první díl dvouosý. Třetí osa s hlavním vstupem v přízemí a oknem v patře je v druhém dílu, na zápraží vedle dveří pokračuje fasáda oknem, které se v patře neopakuje. Následuje hospodářský díl, který má ve zděném přízemí vstup a dvě chlévní okénka a v patře v roubení dvě okna standardní. Hlavní štítové průčelí obrácené k jihu má dvě okenní osy, v druhém plánu je vidět třetí osa odsazené světničky s podstřeším. Prostý štít otevírají, kromě dvou oken, dva páry zřejmě vletových otvorů někdejšího holubníku. Jeden pár najdeme nad okny, druhý dole u západního námětku. Až na pár výjimek, jako jsou okna ve štítu, je dům opatřen jednotnými dřevěným šambránami oken secesního tvaru. V nadpraží jsou tyto šambrány segmentově vyduté a ozdobené geometrickým motivem. Boční části šambrán mají nahoře i dole uši a vroubky. Římsové parapety jsou jako obvykle masivní, deskové, předstoupené. Dvoukřídlá, zpravidla čtyřtabulková okna dělí latinský kříž. Ale například okno na zápraží je šestitabulkové. Rámové vstupní dveře o pěti polích završují secesní vrstvu. Vrchní pole jsou zdobena geometrickým plůtkovým motivem, jeho spodní a horní část propojuje svislá příčle. Bílé kazety dveří jsou opatřeny bílou a rámy červenou barvou.