obytný dům

Úhlová dispozice s podélnou orientací (doložená již od první třetiny 19. století) vznikla při zastřešení průjezdu pod jednu střechu s příčně orientovaným tříprostorovým domem a hospodářským traktem. Sedlovou střechu tvoří hambalková krovová konstrukce, kterou kryje pálená střešní taška bobrovka. Do světnice z okny do ulice se vstupuje ze síně přístupné ze zvýšeného náspí dlážděného podél celého křídla kamennými deskami. Světnici završuje trámový stop (trámy mají okosené hrany s výžlabky) a překládaným záklopem s ozdobně vyžlabenými hranami. V průvlaku procházejícím pod stropními trámy je vypálen nápis „Rok 1859 Jura Tríska“. Ve světnici je položena palubová podlaha. V rohu světnice při zdi se síní zůstala zachovaná pec z pálených cihel omítnutá hliněnou omítkou a nalíčená vápnem. V síni se dochovaly na podlaze položené kamenné desky a okolo topeniště (vestavěný kotel a stávající kamna) dusaná hlína. Podlahu z dusané hlíny má také sousední komora. Strop komory a síně je trámový se záklopem z desek na sraz. Přední část domu je postavena z nepálených cihel na kamenné podezdívce, komora je celá z lomového kamene. Na stavbě hospodářského traktu byly využity lomový kámen, pálená a částečně nepálená cihla. Pod otevřenou střechu v zadní části, která po celé délce hospodářského traktu přesahuje přes náspí, byly vestavěny dva drobné chlévy pro prasata z nepálených cihel. Ve dvou chlévech v přední části zůstaly kamenné žlaby. V jednom se dochovala kamenná podlaha kombinovaná s dubovým roštem, ve druhém podlaha z dusané hlíny. Stropy obou mají jednoduchý deskový záklop, v prvním leží na traverzách.