sousoší sv. Jana Nepomuckého

Sousoší sv. Jana Nepomuckého stojí po pravé straně komunikace Velký Šenov – Vilémov v zahradě domu č. p. 255. Sousoší sv. Jana Nepomuckého se dvěma anděly stojí na mohutném podstavci horizontálně členěném patkou, dříkem a hlavicí. Vertikálně se člení na střední část tvořenou sv. Janem Nepomuckým a na dvě postraní části tvořené anděly. Podstavec stojí na půdorysu obdélníku, jehož čelní strana je ve svém středu vyklenuta do oblouku. Patka je jednoduchá nečleněná, na čelní straně rytá datace – 1786. Mělkým oblounem a ústupkem přechází patka do dříku - střední část dříku, vpředu vyklenutá do oblouku, je na čelní straně zdobená kartuší, lemované velmi zjednodušenými rokaji ve tvaru písmene C. V kartuši v nízkém reliéfu detailně provedený výjev se svržením sv. Jana Nepomuckého z mostu. Nad kartuší jsou zavěšeny plastické vavřínové festony, svázané uprostřed mašlí, která je umístěna již na hlavici. Boční partie dříku, které nesou sochy andělů, jsou zdobené na čelní straně i na bočních stranách jednoduchými obdélnými rytými zrcadly s vykrojenými rohy. Zakončené jsou hlavicemi, které jsou vyklenuté do tvaru stlačeného písmene C. Střední partie nesoucí sochu sv. Jana Nepomuckého je zakončena hlavicí profilovanou ústupky, oblounem a výžlabkem. Na čelní straně je umístěna reliéfně provedená mašle svazující vavřínové festony. Po pravém boku sv. Jana Nepomuckého je umístěna socha anděla vyjadřujícího symbol mlčenlivosti. Je spodobněna v polosedu, levá část těla se opírá o skalisko. Na něm je postaven štít s volutami, v jeho středu je mělký reliéf s výjevem zpovědi královny. Anděl se svou levou rukou přidržuje štítu, pravou ruku má pokrčenou a prstem se dotýká rtů. Hlava je natočena směrem od ústředního světce. Druhý anděl po levém boku sv. Jana Nepomuckého symbolizuje víru. Je spodobněn v takřka totožné pozici a oděvu jako anděl na protější straně. Stejný je i štít, zde s výjevem světce jakožto poutníka ke Starobolevskému paladiu. Levá ruku má anděl pokrčenou a položenou na prsou. Socha sv. Jana Nepomuckého je provedena v tradičním ikonografickém pojetí. Světec stojí, levá noha je lehce pokrčená v koleni, tělo je mírně esovitě pohnuto, V pravé natažené ruce světec svírá palmovou ratolest, v levé pokrčené ruce přidržuje krucifix, k němuž naklání hlavu. Oblečen je v kněžské roucho, na hlavě má biret.