zřícenina hradu Velenice

Areál hradu nemá dodnes dochovány výrazné fortifikační prvky, na hraně ostrožny se dnes nenachází pozůstatky liniového opevnění. Je možné, že lokalita využívala pouze přirozené fortifikační funkce ostrožních hran. Jediným náznakem fortifikace je spára ve skalním podloží o šířce cca 2m, která by mohla naznačovat existenci příkopu vymezujícího hrad od přístupové cesty vedoucí ze severozápadního směru. Vnitřní areál hradu je tvořen antropogenním georeliéfem, úzkým tesaným sklepem a základovými partiemi zdiva pravoúhlé kamenné stavby. Zděná pravoúhlá stavba neznámého účelu je vyzděna z místního pískovce v lámané nebo pouze hrubě opracované podobě. Líce jsou vyzděny z obou stran se snahou o řádkování a jsou zaplněny litým zdivem ze stejného materiálu. Dokladem využití dřeva v konstrukcích jsou nálezy ostře vypálené mazanice s otisky kuláčů, které mohou být pozůstatkem povalových stropů nebo hrázděného zdiva.