krucifix

Situace: V zatáčce komunikace uprostřed obce, naproti kapli sv. Jana Nepomuckého, stojí v zahradě domu čp.74. Kamenný krucifix s polygonálními rameny dekorovanými stylizovanými trny, nesoucí zlacený korpus Krista je nasazen na čtyřboký trojdílný podstavec. Nad hlavou krista christogram INRI, na soklu kříže v čele zlacený nápis “Buď vůle Tvá!”. Podstavec má klasické trojdílné členění, sokl i římsa mají jednoduchou profilaci. Vlys pod římsou doplňuje reliéfní vegetabilní ornament. Třo strany podstavce člení mělké hrotitě zakončené niky s reliéfy světců: v čele Panna Maria, vlevo sv. Jan Nepomucký, vpravo sv. Florián. Na zadní straně černě vyznačený tesaný nápis: Ke cti a chvále boží postavili manželé Jan a Rosalie Kodytek L.P.1887. Zbytky polychromie světle modré na podstavci a pozadí reliéfů.