socha sv. Antonína

Barokní socha z pískovce okrového zabarvení představuje světce v životní velikosti, který stojí v kontrapostu s odlehčenou levou nohou. Jeho postava je mírně esovitě prohnuta a je oděna do řeholního roucha řádu františkánů s růžencem u pasu a na nohou má sandály. Oběma rukama pozvedá před tělem malého Ježíška. Zpoza sochy v úrovni kolen vyhlíží cherubínská hlavička v oblakové kupě. Roucho je v dolní části řasené lehce odletujícími záhyby. Celá postava stojí na široké soklové architektuře. Hlavice dříku je profilovaná, konvexně vyklenutá směrem nahoru. Dřík je v dolní části výrazně projmutý do šíře, s bočními konzolkami. Jeho čelní strana je zdobená rokajovou nápisovou kartuší s německým rytým frakturním nápisem s chronogramem, který v součtu dává letopočet 1774. V nároží korunní římsy se dříve nacházely ještě dvě figury puttů. Putto na pravé straně sochy přidržoval oběma rukama knihu, zatímco protějškový putto, hledící vzhůru ke světci, držel levou rukou s největší pravděpodobností úlomek chleba. Oba putti se rukama opírají o volutovitě stáčenou kartuš.