měšťanský dům

Dům je situován na JZ okraji hlavního náměstí městečka Žebráku, které má tvar k Z se rozšiřujícího trychtýře, odvozeného od vidlice cest (cesta k SZ směřovala na hrad, cesta na V směřovala k Praze a na Z k Plzni). Jednopatrová, částečně podsklepená budova s předsazeným patrem nad podloubím otevřeným směrem do náměstí oblouky arkád na pilířích sestává ze tří podélných traktů. Střecha sedlového tvaru nad hlavní částí, s valbou nad dvorním zadním křídlem a nad předním rizalitem s podloubím je v současnosti kryta eternitovými šablonami. Na tříosém průčelí domu se výrazně uplatňuje pravá předstupující část s loubím. Loubí s mohutnými skarpovitě rozšířenými pilíři se do náměstí otvírá dvojicí půlkruhových arkádových oblouků. Přízemí člení kvádrová omítková rustika, ukončená mezipatrovou římsou ve tvaru zjednodušeného kladí. Oblouky arkád lemují bosované klenáky, dosedající na pateční římsu pilířů. V levé části přízemí je široký segmentově sklenutý vchod do hostince, jehož záklenek lemují klenáky, navazující na rozvrh rustiky. Nároží patra rámují kvádrované lizény, nasazené na vysoký sokl, které nesou korunní římsu podloženou hladkým vlysovým pásem. Sdružená okna rámují ploché pásové šambrány a jednoduše profilované nadpražní římsy. Fasády zadní části domu jsou nenáročně členěné, s hladkou omítkou, s okny osazenými v líci.