hrad Boršov, archeologické stopy

Stopy hrádku na východním okraji osady Hřebeč na ostrohu, odděleném z vysoké východní stráně Hřebečského hřbetu bezejmenným levým přítokem Stříbrného potoka. Nepravidelná, zhruba vejčitá akropole o délce 40 metrů a největší šíři 25 metrů, má asi o metr zvýšený severní okraj, další terénní nerovnosti (zejména hromada na jižní špici) nejspíše výsledkem recentních zásahů, zvláště při budování čtyř příhradových stožárů elektrického vedení při východním okraji. Akropole je od hřbetu oddělena kolem tří metrů hlubokým příkopem, širokým valem (má dva asi pět metrů vzdálené souběžné vrcholy a mezi nimi kolem půl metru hlubokou proláklinu) a dalším příkopem, již jen necelé dva metry hlubokým. Východní okraj tohoto opevňovacího systému a severní část vnějšího příkopu porušena vedením přístupové cesty. Doplněk: Při jihozápadním boku je snížená terasa. Nedávný revizní výzkum Dr. Šulcové prokázal na západní straně jádra v mírném zlomu čelní hradby okrouhlou věž s vnitřním omítnutým prostorem - bergfit o světlosti cca 3,5 metru. Jednalo se tedy zřejmě o jednodílný hrad bergfitové dispozice, s věží na východní a palácem na severovýchodní straně.