kostel sv. Ondřeje

Kostel se nachází na travnaté ploše v západní části náměstí, při silnici na Netolice. Kolem kostela se původně rozkládal hřbitov, ohrazený kamennou zdí. Jedná se o orientovanou stavbu s poměrně dlouhou lodí a s odsazeným pětibokým presbytářem, krytou sedlovou střechou, z níž nad presbytářem vyrůstá sanktusník. Před západní průčelí je předsazena hranolová věž se zvoncovitou helmicí; k severní stěně lodi se v blízkosti presbytáře váže čtvercová sakristie se sedlovou, na severu zvalbenou střechou. K jižní stěně lodi je přistavěna předsíňka malých rozměrů se sedlovou stříškou. Jižní stěna lodi má čtyři, severní dvě okenní osy. Okna v jižní stěně jsou lemována profilovanými šambránami s ušima, okna v severní stěně jsou bez šambrán, pouze ve špaletách. Fasáda je raně barokní, prostě pojatá, členěná pouze odstupněnou korunní římsou. Presbytář, který se v ose otevírá kruhovým okénkem, je členěn slepou arkádou. Fasáda věže je traktována lizénami, její korunní římsa kopíruje tvar helmice. Jižně od presbytáře stojí pískovcový sloup se sochou Panny Marie. Předmětem ochrany je kostel a pozemky vymezeného areálu.