měšťanský dům (Tylův památník)

Řadový jednoposchoďový dům s pozdně barokní fasádou. Původní stav zachován v 1. patře. Vertikálně člení fasádu pilastry s kompozitními hlavicemi. Okna mají prosté šambrány v supraportách bohatě rozvinuté kartuše zavázané do hlavní římsy, od nich spuštěné řetězce střapců. V reliéfních výplních parapetu rozvinut páskový ornament. Mezi středními sdruženými okny nika zaklenutá konchou, v ní vsazena soška P. Marie, pod nikou do kordonové římsy zasazena reliéfní busta J.K. Tyla. Portálem se stlačeným obloukem vstup do chodby zaklenuté plackami, chodba ústí do překrytého dvora. Při jeho jižní straně vystupuje schodiště na podklenuté pavlače s klasicistním kovaným zábradlím s letopočtem 1827. Východní prostora při ulici zaklenuta valeně s dvojicí styčných pětibokých výsečí, v zadní místnosti placky. Západně od chodby prostora při průčelí zaklenuta opět valeně s trojúhelnými výsečemi, místnost v nároží s výsečemi styčnými. Ve střední části dispozice probíhá valeně zaklenutá chodba. Ze dvora nástup schodiště do sklepů s kamennými půlkruhovými valenými klenbami, dispozice s objektem nad terénem nesouhlasná. Předmětem ochrany je dům čp.507 - stavba a příslušný pozemek.