pomník Jana Žižky z Trocnova

Pomník Jana Žižky z Trocnova se nachází v JV části obdélného, parkově upraveného náměstí ve středu města. Materiálem je kámen - pískovec. Výška skulptury - cca 1,7 m. Základnu kompozice tvoří hranolový podstavec (umístěný na dvakrát odstupněným obdélném soklu) s historizujícím architektonickým tvaroslovím (profilovaná patka, hranolový dřík je na nárožích rámován toskánskými tříčtvrtě sloupy s vysokými patkami, které vynášejí plně vyvinuté kladí), na kterém spočívá zužující se nástavec (s profilací attické patky) pro sochu Jana Žižky. Staticky (v mírném kontrapostu s předkročenou pravou nohou), avšak monumentálně ztvárněná postava Jana Žižky jako husitského vojevůdce je zakryta dlouhým kožešinovým pláštěm bez rukávů, pod kterým se skrývá zbroj (suknice přepásána mečem, krunýř). Hlavu kryje hluboce posazená hladká přilba, v rukou přidržuje palcát. Na čelní straně podstavce je osazen Žižkův reliéfní znak se znamením raka. Na zadní straně nástavce, na kterém je osazena samotná skulptura, je vyryta signatura Josefa Václava Myslbeka - M protnuté ve středu písmenem J. Předmětem ochrany je pomník Jana Žižky z Trocnova na pp.p. 1955/2.