hrádek Pustý hrad, zřícenina a archeologické stopy

Zbytky hrádku se nacházejí na vysoké a strmé skále tyčící se nad levým břehem Sázavy. Staveniště je od stoupající planiny na severozápadě odděleno příkopem, na jihovýchodní straně ho chrání strmá skalní stěna nad řekou a na ostatních stranách hluboké skalní rozsedliny. Areál hradu se dělí na dvě výškově odstupňované části, nižší severozápadní část je zhruba obdélníková, nejvýraznějším reliktem je zde zbytek nárožní polookrouhlé věže v jihozápadním nároží s navazujícími úseky obvodové hradby. Vyšší jihovýchodní část nad řekou zaujímá vlastní vrchol skaliska a dnes zde nejsou již pozorovatelné žádné relikty zástavby. Předmětem ochrany je hrádek Pustý hrad, zřícenina a archeologické stopy a pozemky vymezeného areálu.