morový sloup

Barokní kamenné sochařské architektonizované dílo, vysoký sloup na tvarově složitě modelované podnoži se sochami světců v nadživotní velikosti, s dalšími postavami a mnoha dalšími sochařskými doplňky. Patrony proti moru jsou zde sv. Šebestián, sv. Roch, sv. Karel Boromejský a sv. František Xaverský. Pro město důležitý odkaz na těžbu se na sloupu projevil ve ztvárnění atlantů nesoucích sokl se světci, které zde nahradili horníci opírající se o "kamennou" hrubě opracovanou stěnu, evokující důlní dílo. Tyto postavy navíc drží nápisové desky. Celek je umístěn na schodišťovém platu, zakončeném balustrádou s ozdobnými mřížovými vrátky. Vlastní dřík sloupu je úzký čtyřboký jehlan pokrytý dekorací oblak. Na jeho vrcholu stojí socha Panny Marie Immaculaty. Dílo je vytesáno z místního kamene - mušlového vápence. Předmětem ochrany je morový sloup a příslušný pozemek.