synagoga

Synagoga je situována v Masarykově ulici v blízkosti nárožní budovy polikliniky. Zděná omítnutá orientovaná odstupněná patrová stavba s širokou pravoúhlou vstupní částí, užší obdélnou lodí a užším pravoúhlým závěrem stojí v mírném odstupu od okolní zástavby i ve vztahu k uliční čáře. Stavbu člení sokl, pilastry, profilovaná kordonová a korunní římsa. Širší Z část (se třemi osami v hlavní průčelí a jednou osou po stranách) vyniká bohatou štukovou ornamentální výzdobou s prolamovanou atikou s pilířky. Hlavnímu Z průčelí dominuje vpadlá střední vstupní část zakončená převýšeným maurským (podkovovým) obloukem. Vstupní otvor v ozdobném portálu i okenní otvory s dekorativními rámci (místy s kovanými mřížkami) jsou sklenuty maurským obloukem. Loď o třech osách z obou stran člení sokl a horizontální sled říms. Za ozdobným exteriérem se ukrývá stejně impozantní interiér s malovaným kazetovým stropem, štukovým dekorem a vyřezávanými dřevěnými doplňky (ženská galerie). Střechu kryje pálená krytina, místy plech. Předmětem ochrany je bývalá synagoga čp. 111 - stavba a vymezený pozemek.