venkovský dům

Dům stojí nedaleko jižního okraje návsi. Přízemní zděný dům, postavený na obdélném půdoryse s podélnou osou vedenou ve směru V-Z, je krytý polovalbovou střechou s eternitem. Dům je štítem orientovaný k cestě. Asymetricky nasazená střecha je na dvorní straně vysunutá na trámech. Fasády pročleňují dvoukřídlá tabulková okna, ve štítu se segmentovým záklenkem, jinak pravoúhlá. Okenní osy ve štítu rámuje vpadlý lizénový rámec s ozdobným obloučkovým vlysem. Na schématických hlavicích pilastrů jsou plasticky vyvedené štítky s vročením - 1812 (nebo 1872?); 15.8. Trojdílná dvoutraktová dispozice; na obytnou část navazuje chlév. Hospodářské stavení, které pravděpodobně navazovalo kolmo na dům již neexistuje (zbytky zdi s vrátky). Předmětem ochrany je dům čp. 8 a příslušný pozemek.