venkovský dům

Dům čp. 57 v Záboří nad Labem je situován v ulicové zástavbě severovýchodně od návsi proti budově školy. Pozemek, na kterém objekt stojí je ohraničen ohradní kamennou zdí, vstup do dvora umožňují dřevěná vrata a vrátka. Obytné stavení je trojdílné dispozice komorového typu, přízemní, zděné částečně z lomového kamene (opuka), částečně z pálených cihel (štíty, některá nároží apod.), omítnuté hladkou fasádou okrové a bílé barvy (opadává). Ve štítu ve štukovém poli v reliéfu vystupuje datace 1889. Střecha domu je sedlová krytá bobrovkami. Interiér si ponechal tradiční trojdílné členění. V úzké síni klenuté plochou segmentovou klenbou se dochovala původní podlaha vydlážděná z kamene. V interiéru světnice a zadní světničky, nacházející se vpravo od síně, je hodnotným stavebním prvkem dochovaný nabílený trámový strop s překládaným záklopem. Vlevo od síně je třetí komorový díl domu (do komory vedou ze síně dva vchody). Na obytné křídlo domu navazuje hospodářská část skládající se z komůrky (vchod z komory), skladovací místnosti, prostory chlévu a stodůlky. Dům čp. 57 v Záboří nad Labem je situován v ulicové zástavbě severovýchodně od návsi proti budově školy. Pozemek, na kterém objekt stojí je ohraničen ohradní kamennou zdí, vstup do dvora umožňují dřevěná vrata a vrátka. Obytné stavení, umístěné v pravé části parcely, má obytné jádro, na které navazují hospodářské prostory a stodůlka. Jedná se o hmotově tradiční objekt trojdílné dispozice komorového typu. Stavení, štítově orientované k místní komunikaci, je přízemní, obdélného půdorysu, zděné částečně z lomového kamene (opuka), částečně z pálených cihel (štíty, některá nároží apod.), omítnuté hladkou fasádou okrové a bílé barvy (opadává). Čelní průčelí domu obrácené do ulice je trojosé, novodobá okna jsou dvoukřídlá členěna na osm tabulek (původní stará okna majitel uchoval s dochovanou datací 1856). Východní nároží domu je zaoblené. Z něj vystupuje zbytek původní kamenné zídky. Trojúhelníkový štít je od přízemí oddělen masivní římsou krytou stříškou z bobrovek. Vlastní štít ohraničuje rám mírně vystupující z omítky. V jeho horní třetině je prolomeno půlkruhové okénko orámované šambránou. Nad ním ve štukovém poli v reliéfu vystupuje datace 1889. Střecha domu je sedlová krytá bobrovkami. Komín je cihlový, omítnutý. Krov se dochoval původní hambalkový se stojatou stolicí. Vlastní vstup do domu je z nádvorní strany jednokřídlými horizontálně půlenými dveřmi. Horní polovina je samostatně otvíratelná. Vstupy do prostor domu však byly dříve na protější straně, došlo však (z nějakého důvodu) k jejich zazdění a prolomení otvorů na nádvorní straně. Interiér si ponechal tradiční trojdílné členění. V úzké síni klenuté plochou segmentovou klenbou se dochovala původní podlaha vydlážděná z kamene. V interiéru světnice a zadní světničky, nacházející se vpravo od síně, je hodnotným stavebním prvkem dochovaný nabílený trámový strop s překládaným záklopem. Rovněž větší část podlahy je původní prkenná z poměrně širokých prken. Vstupní dveře do světnice, umístěné v hluboké špaletě se segmentovým záklenkem, jsou jednokřídlé, výplňové s dochovaným krabicovým zámkem a dekorativně ztvárněnými části pantů. Zadní světnička má zaoblený východní roh, včetně prkenné podlahy (kopíruje zaoblené nároží). Vlevo od síně je třetí komorový díl domu (do komory vedou ze síně dva vchody) rovněž s dokladem původní prkenné podlahy a nabíleným trámovým stropem s překládaným záklopem. Na obytné křídlo domu navazuje hospodářská část skládající se z komůrky (vchod z komory), skladovací místnosti, prostory chlévu a stodůlky. Skladovací místnost je úzká prostora s velmi plochou segmentovou klenbou, v chlévě je segmentová klenba do traverz (stájová klenba). Prostora za chlévem sloužila jako stodůlka. Široký vjezd ze dvora do je uzavřen mohutnými dvoukřídlými prkennými vraty, přičemž v pravém křídle jsou vsazena dvířka. Předmětem památkové ochrany je dům čp. 57 na příslušném pozemku.