hrad Ježov, archeologické stopy

Památka leží v prostoru nádraží obce Senohraby, na ostrožně východně od kolejiště. Celý prostor zaniklého hradu byl změněn při stavbě železniční trati, zejména západní strana tehdy zanikla pod novým náspem. Hrad byl dvojdílný, na severu se rozkládalo předhradí oddělené dnes zarovnaným příkopem od hradního jádra lichoběžného tvaru. Přes bývalý příkop mezi jádrem a předhradím byl postaven železniční domek. Plocha předhradí byla překryta navážkou, neobsahuje tedy žádné terénní relikty, stejně tak i vlastní jádro. Nejlépe dochovanou částí hradu je zbytek okružního příkopu jádra na jihovýchodní straně areálu, který byl zpevněn dodnes patrnou kontreskarpovou zdí. Dobu života hradu je možno podle písemných pramenů položit do 14. a 15. stol.