městský dům

Řadový patrový dům půdorysu tvaru písmene U. Hlavní S průčelí směřuje k frekventované silnici. Toto průčelí je v přízemí o čtyřech osách, v patře o třech okenních osách. Vstup do přízemí je ve druhé ose z V strany, vstup zpřístupňující dvůr, sklep i patro je dvoukřídlými dřevěnými výplňovými vraty v první ose z V strany. V přízemí jsou znatelné novodobé úpravy (okna, dveře, sokl, omítka). Původně zde bývaly dveře vedoucí do přízemního bytu o dvou místnostech a samostatný vstup do obchodu a sousední dílny (místo dnešního krajního okna). Hlavní fasáda je členěna mělkými krajními rizality. Rizalit na Z straně však v přízemí chybí. Oproti přízemí s novodobými stavebními úpravami je fasáda v patře dochována v původním stavu, včetně oken a secesních ornamentů. Krajní rizality jsou vždy po jedné okenní ose, s trojkřídlými okny o šesti tabulkách. V rizalitech přízemí od patra dělí pás pročleněný svislými vyrytými linkami, tvořícími pravidelná obdélná pole. Okna s plastickým profilovaným orámováním mají podokenní římsu. Nad těmito okny je horizontální pás pročleněný linkami v pravidelných odstupech. Pod korunní římsou po celé ploše rizalitu mírně vystupuje obdélné pole, z kterého při krajích směrem dolů vybíhá geometrický ornament složený ze čtverce (horní část), drobných čtverečků v horizontální řadě (spodní část) a svislých vertikálních vyrytých linek (uprostřed). Rizality jsou nad profilovanou korunní římsou završeny obloukovými štíty s krajnými částmi, které obloukovým zakončením kopírují vnitřní mírně vystupující kruh. Fasáda uprostřed mezi přízemím a patrem má obdélné pole vymezené dvěmi plasticky vystupujícími linkami, kde býval podle plánové dokumentace nápis obchodníka: ALOIS LEDECKÝ. Tato střední část má sdružené podvojné okno s podokenní římsou, drobným plastickým orámováním a suprafenestrou s bohatým secesním vegetabilním ornamentem s krajními mašličkami. Štukový ornament uprostřed nad okny vybíhá ze stylizovaného pilastru s geometrickou hlavicí (ztvárněno v náznaku). Tato střední část fasády je vymezena lisénovým rámcem, zakončeným po stranách v dolní části horizontálními linkami. Střecha je sedlová se dvěmi komíny, krytá taškami. Protilehlé jižní dvorní průčelí je zvýrazněné otevřenou pavlačí se dřevěným jednoduše vyřezávaným zábradlím (na jižní a východní straně) se třemi dřevěnými pilíři. V přízemí jsou umístěna novodobá okna a vstup do průjezdu zakončený segmentem, se dřevěnými dvoukřídlými v horní polovině prosklennými dveřmi se světlíkem. Jižní pavlač spočívá na segmentových klenbách do traverz. Patro jižního průčelí má již novodobá okna a široký otvor se zkosenými stranami zakončený segmentovým obloukem. Jím se vstupuje z pavlače do chodbičky k bytu. Ze jižní pavlače vedou dřevěné schůdky k vyšší východní pavlači. Východní dvorní průčelí obsahuje v přízemí drobné jednokřídlé výplňové dveře do sklepa a dvoukřídlé v horní části prosklenné dveře vedoucí do prostoru schodiště. Dřevěné zábradlí pavlače spočívá na široké vyzděné předstupující části se třemi vertikálními obdélnými drobnými okenními otvory uprostřed (holubník). Z východní pavlače vedou dvoje dřevěné jednokřídlé výplňové dveře. Západní dvorní průčelí obsahuje přízemní novodobá okna, a krytou dřevěnou prosklennou pavlač (novodobé úpravy). Střecha je sedlová, krytá pálenou krytinou. Interiér: Přízemí domu již vykazuje novodobé úpravy. Patro je přístupno dřevěným původním schodištěm. Místnosti patra mají dochovánu dřevěnou podlahu, původní dvoukřídlé ve dvou třetinách prosklenné dveře se zárubní vedoucí do kuchyně. Dochována jsou okna s původním dekorativním kováním. Do sklepa přístupného ze dvora vedou kamenné schody. Býval valeně klenutý, v současnosti je novodobě stavebně upravený. Krov je původní z doby přestavby s prostou hambalkovou soustavou (dřevěné kolíky). Na půdě jsou uložena původní zřejmě přízemní okna. Předmětem ochrany je městský dům čp.111 na vymezeném pozemku.