socha sv. Agáty

Barokní socha sv. Agáty, stojící v lokalitě Cecilka u mostku, těsně před vjezdem do Příšovic, na hranici katastrálních území Přepeře-Příšovice, kam byla v 60. nebo 70. letech 20. století přemístěna z druhé strany silnice od ústí polní cesty od Pěnčína a Čtveřína (dnes zpoloviny zaniklá rozoráním). Sokl hranolový, nepůvodní, hladký, nároží ve středních částech okosená, s jehlancovými patkami (gotizující prvek), o výšce cca 100 cm, šikmým odstupněním přechází v nástavec, na němž stojí socha světice. Socha v životní velikosti pojednaná jako en-face, ve výrazném kontrapostu stojící postava v esovité linii. Oděv tvoří dlouhý šat a plášť diagonálně spuštěný přes záda. Záhyby draperií bohatě zřaseny. Levá ruka v lokti ohnutá, přidržuje na břiše misku s uťatými ňadry. Pravá ruka rovněž ohnutá v lokti a položena na prsou. Hlava prostovlasá, se splývajícími vlasy k ramenům. Asi v polovině zad otvor pro upevňovací konzoli.