sýpka

Jedná se o stavbu se dvěma patry z lomového zdiva s menším podílem pálených cihel, postavenou na obdélném půdorysu. Zděná je z místního lomového tufu, nároží je zpevněné pískovcovými kvádry. Sýpka je orientována delší okapovou stranou k hlavní komunikaci, mírně se svažující k JV. Fasáda sýpky je členěná fabionovou korunní římsou a svislými plochými lizénami v omítce, které dosedají na zděný sokl. Omítka je zčásti hladká, dodatečně místně z hrubé omítky. Okenní otvory jsou orámovány omítkovou lištou, zachovanou pouze na několika místech, a ve špaletě s odsazením. Hlavní průčelí orientované směrem ke komunikaci je pravidelné sedmiosé, přičemž do střední osy v přízemí je vsazen hlavní vstup do budovy, orámovaný pískovcovým kamenným ostěním. Dveřní výplň je jednokřídlá, dovnitř otevíratelná, s kovanými závěsy barokního tvarosloví. Na čelní straně je členěna širokým ležatým příčníkem a úzkým příčníkem na kříž, pole jsou vyplněna profilovanými diagonálně kladenými prkny. Čelní štítek zámku je asi klasicistní. Nad hlavní vstup je do prvního patra vsazen nakládací otvor se záklenkem. Sedmiosé je také protější SV průčelí. Obě štítová průčelí jsou dvouosá, zděné štíty jsou jednoosé. Všechny okenní otvory jsou podélně obdélné s cihelnými záklenky a jsou zajištěné provlékanými mřížemi. Některé jsou druhotně zazděné. Špalety jsou cihlové. Ve vnitřních špaletách otvorů oken jsou do slepých dřevěných rámů zavěšeny dolů sklápěné vnitřní okenice s původním kováním. Střecha sýpky je sedlová o sklonu 50°, krytá vláknocementovými šablonami v tmavě šedé barvě kladenými nakoso. V nedávné době byla střešní krytina vyměněna. Interiéry jsou dispozičně řešené jako nedělené prostory v rámci všech tří podlaží. Jednoduchý trámový strop z tesaného dřeva je uprostřed podélně nesen průvlakem na sloupcích. Původní trámy vnitřní konstrukce jsou na nárožích zkosené. Podlahovou krytinou jsou široká řezaná prkna. V přízemí je podlaha provětrávaná – polštáře jsou posazeny na cihlové podkladky a na ně jsou položeny prkna. Jednotlivá patra jsou propojena dřevěnými schodišti. V interiéru se také zachoval bedněný shoz na obilí vedoucí z podkroví až do přízemí. Podkroví sýpky je dvoupatrové. Krovová konstrukce je vaznicové soustavy se stojatými stolicemi, z tesaného dřeva. V obou štítových zdech jsou plné vazby zazděné do štítu.