výšinné opevněné sídliště - hradiště Jazyk, archeologické stopy

Lokalita se nachází na vrcholových plošinách úzkého hřbetu s orientací SZ – JV a s prudkými J, Z a S svahy. V část je považována za předhradí, Z část za vlastní hradiště. Obě části jsou spojeny úzkou šíjí. Val, který má oddělovat předhradí na V od okolního terénu, nebyl nalezen, spolehlivé pozůstatky opevnění nejsou patrné ani na Z části lokality. Svahy této části jsou pokryty „kamenným mořem“, v S svahu patrný relikt staré, zaniklé cesty. Za val vlastního hradiště lze snad považovat útvar z kamenů (z vnitřní plochy bez převýšení) na Z okraji Z části, proťatý cestou stoupající ze šíje. Není však jasné, zda jde o valovitý útvar přirozený nebo o jeho částečné využití. Na ploše V části štěrková cesta k vysílači na Z konci „předhradí“. Z část o méně rovném reliéfu (převažuje sklon k Z) má délku cca 350m, plochá V část cca 500 m, celková délka lokality je cca 1 km. Šířka se pohybuje jen v desítkách metrů. Lokalita porostlá křovinami, trávou a řídkými stromy.