pohřební kaple Auerspergů

Neoklasicistní samostatně stojící stavba obdélného půdorysu. Nejzdobnější je severní průčelí natočené ke kostelu sv. Jiljí. Průčelí předstupuje portikus na dvou hranolových pilířích. Uprostřed trojúhelného štítu plasticky vystupují dva erby s korunou. V ploše pod trojúhelným štítem je připevněn plastický nápis: PAX VOBIS. Další zdobné prvky na portiku chybí (viditelné jsou stopy v kameni). Vrchol portiku zdobí kamenný kříž. Portikus kryje kamenný pravoúhlý vstupní portál rámovaný květinovým dekorem se vstupem do hrobky (krytým mřížkou). Jednotlivé fasády jsou členěny omítkovým kvádrováním. Dekorativně pojatý je vrchol stavby s atikou. Interiér je valeně sklenutý se světlíkem. Kaple Auerspergů byla původně součástí hřbitova (zrušeného v roce 1979) přináležející ke kostelu Sv. Jiljí (severovýchodní strana). Na severozápadní straně dnes stojí kostel Československé církve husitské. Na jihu je pozemek bývalého hřbitova obklopen ryze novodobou panelovou zástavbou a na západě je průhled k neorenesanční škole. Na východní straně je pozemek ohraničen plotem se zahradami rodinných domků. Zmíněný pozemek je obdélného podlouhlého půdorysu. V jeho středu (blíže k jižní straně) zůstala zachována pouze knížecí Auersperská hrobka. Pozemek bývalého hřbitova nedaleko kostela sv. Jiljí s knížecí hrobkou Auerspergů byl v severní části upraven jako park s průchozí cestou, v jižní části v bezprostřední blízkosti hrobky jako parkoviště s garážemi. Hrobka Auerspergů zůstala na místě bývalého hřbitova zcela osamocena a na okolí hrobky již při dalších terénních úpravách nebyl brán zřetel. Okolí hrobky je esteticky nevyhovující. Původní součástí kaple byla pískovcová socha P. Marie s Ježíškem, která byla z bezpečnostních důvodů v 90. letech 20. století přemístěna do předsíně bočního vchodu děkanského kostela.