kaplička Boží voda

Kaple stojí v severní části města při úpatí železničního náspu po pravé straně trati z Benešova do Prahy v ulici Ke studánce. Kaple, lidovou tradicí označovaná jako "Boží dobrá voda", je zasvěcena pravděpodobně Nejsv. Srdci Ježíšovu. Kaple byla postavena v roce 1871 patrně v souvislosti se stavbou železniční tratě, která zřejmě narušila místo původní kapličky nad studánkou. Tato stará kaplička, doložená písemně k roku 1681, měla formu pouhého zděného výklenku nad pramenem. Nevelká stavba čtvercového půdorysu o straně dlouhé asi 2,5 m se šikmo okosenými úzkými nárožími je obrácena oltářní stranou k severu s nevelkou odchylkou k severozápadu. Strukturu zdiva, které je téměř jistě většinou z lomového kamene, zakrývají teprve několik let staré vápenné omítky, tónované jednobarevně světlým okrem. Pouze obíhající korunní římsa, tvořená širokým měkkým výžlabkem bez jemnější profilace, je odlišena křídově bílou barvou. Stavba nemá sokl. Obě boční a oltářní strana jsou promodelovány širokými mělkými půlkruhově zaklenutými slepými okny v šikmo rozevřených špaletách bez rámujících šambrán. Vstupní jižní strana je prolomena širokým neorámovaným půlkruhově zakončeným vchodem ve svisle zařiznutých, navenek šikmo skosených špaletách. Vchod uzavírají novodobé jednokřídlé železné mřížové svařované dveře. Kapličku kryje překvapivě vysoká štíhlá čtyřboká jehlancová střecha se zalomením ploch v dolní části. Střecha, pobitá plechem, vrcholí žerdí s plechovou makovicí a kovovým dvouramenným jetelovým křížem. Interiér kapličky je plochostropý. V bočních stěnách jsou zahloubeny půlkruhově završené výklenky, čelní stěna je hladká nečleněná. Obvodové zdi jsou zevnitř obezděny asi do výše 1 m bílými cementovými cihlami, které pravděpodobně měly zpevnit původní, vodou vyvěrajícího pramene narušené zdivo. K této úpravě došlo nejspíše někdy v pokročilé první polovině 20. století. Pramen vody, nad nímž kaple stojí, je v současné době vyschlý. Předmětem ochrany je kaple a vymezený pozemek.