socha Piety

Socha Piety stojí severně od centra Orasic, na jižní straně silnice na Koštice, již mimo intravilán vsi, na hraně terénního zlomu, kde na jihu je prudký svah k z části zastavěné louce na levém (severním) břehu řeky Ohře. Barokní socha vytesaná z jemnozrnného pískovce přibližně v životní velikosti. Osazena je na hranolovém pískovcovém soklu. Plastika je čelem obrácena k západu, tak že její čelní strana hledí podél silnice. Vlastní socha představuje ikonografický typ Piety z Bohosudova v tradičním znázornění horizontální Piety, tj. sedící Pannu Marii s mrtvým tělem Ježíše Krista na klíně. Pravicí Panna Maria podpírá hlavu Ježíše a levicí přidržuje jeho levou paži na hrudi. Oděna je do pláště splývajícího v záhybech, korpus Krista je oděn bederní rouškou. Dnes je socha poškozena uražením hlavy Panny Marie, Kristus má uraženu hlavu s částí hrudníku a podstatnou částí pravé paže. Tato poškození jsou však velmi stará – jejich lomy mají již stejnou patinu jako ostatní povrch sochy. Hranolový sokl má profilovanou římsu a patku, dřík je bez ozdob, pouze na čelní straně má pod římsou vodorovný nad ostatní plochu přečnívající pás. Soklová architektura je osazena na jeden, poněkud vyšší, schodišťový stupeň a je též poškozena, zejména patka soklu, která vykazuje zejména v zadní části rozsáhlý úbytek materiálu což způsobuje náklon celého sousoší dozadu a ohrožuje celé sousoší staticky (viz fotodokumentace).